Св. Синод: "Вяра и общество" руши авторитета на Българската православна църква

17:50, 01 юли 20 25 1699 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Св. Синод изпрати писмо във връзка с предаването "Вяра и общество" по БНТ. В нея се посочва, че предаването е стартирало през 2006 г. с цел да представя религиозно-богослужебния живот на традиционните вероизповедания и по достъпен начин да представя учението им.

Свалят ли предаването „Вяра и общество“ от БНТ?

"С носталгия си спомняме за времето, когато всички очаквахме предаването, защото в рамките на 30 минути от него можеше да се почерпи голяма духовна полза. То радваше всички ни - и клирици, и миряни", отбелязват архиереите.

Според тях обаче "предаването се е превърнало в трибуна, имаща за цел грубо, чрез лъжедуховници и преднамерени въпроси на зрители, да руши авторитета на Българската православна църква".

Те допълват, че в националния ефир тенденциозно се злепоставят архиереи и свещеници. "Води се открита пропаганда срещу Българската православна църква чрез подвеждащо и едностранно представяне на факти, както и чрез изопачено тълкуване на съдържанието на документи. Стигна се дори до опити да бъдат хулени светци на Църквата!"

От Светия Синод посочват, че неколкократно са се обръщали с молба към водещия на предаването и към ръководството на БНТ, да не се използва националния ефир за обслужване на нечии интереси, целящи уронването на авторитета на родната ни Православна църква, но гласът им не само не се е чул, но с още по-голяма сила се започна пропаганда спрямо Църквата.

Граждани се събраха пред БНТ в подкрепа на журналиста Горан Благоев

По думите им предаването е започнало да се дава трибуна на хора, които нямат нищо общо с Църквата, и на псевдодуховници, а същевременно самият водещ Горан Благоев е започнал да прави опити за вмешателство в делата на Църквата.

От Св. Синод заявяват, че днешното глобализиращо се общество има особено остра нужда от предаване с религиозно-образователен характер в националната телевизия, но не и от предаване, което под прикрита външност, чрез тиражиране на откровени неистини, да насажда омраза и ненавист срещу вярата и Църквата.

Архиереите подкрепят действията на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и твърдят, че те не са насочени лично срещу Горан Благоев, а срещу уронване престижа на националната телевизия.

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Православен 19:12, 01 юли 20

Простотията на Св. Синод и на лекето Кошлуков нямат край

2 Православен 19:21, 01 юли 20

Благоев от години беснува по адрес на Църквата и използва интелекта си по изключително пъклен начин, за да я хули пред немалка аудитория. Това нямаше как да продължава вечно. Не и в национален ефир. Когато си основе собствен частен ТВ канал, ще има правото да плюе по когото си иска.

3 Богослов 07:38, 02 юли 20

Талибаните от "Св. синод", Кошлуков и дядо мраз - ченгета от ДС - ликуват

4 Християнин 13:59, 02 юли 20

За първи път БНТ има ген.директор, който се отнасяс респект към БПЦ и Православието. Горан Благоев от години е приватизирал обществения ефир на предаването "Вяра и общество" и преслелства свои лични интереси и цели с войната си срещу Църквата. В обществената медия това е недопустимо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама