САЩ призова Турция да не превръща "Света София" в джамия

20:30, 01 юли 20 / Свят 25 1358 Шрифт:
Редактор:

САЩ призовават Турция да запази настоящия статут на храма „Света София“ в Истанбул и да не го превръща в джамия. Това се казва в изявление на държавния секретар Майк Помпео.

„Призоваваме турското правителство да продължи да пази храма „Света София“ като музей и символ на уважението на религиозните традиции и многонационалната история, която е съдействала за създаването на Турската република“, се казва в изявлението.

Това трябва да се направи и за да може храмът да бъде достъпен за всички, подчертава Помпео, съобщава БГНЕС.

„САЩ разглеждат промяната на статута на „Света София“ като омаловажаване на това наследство...Ще продължим за работим с турското правителство по широк кръг от въпроси, представляващи взаимен интерес, включително и за запазване на религиозните и културни обекти“, добави Помпео.

Проф. Емануел Мутафов: Превръщането на „Св. София“ в джамия е краят на Европа

Турският президент Реджеп Ердоган е поръчал на своите съветници подборно да проучат въпроса за смяната на статута на „Света София“ от музей в джамия. Това предизвика огромна тревога в православния свят.

„Света София“ е построена през 532-537 г. по времето на византийския император Юстиниян I. След падането на град Константинопол през 1453 г. османските турци превръщат храма в джамия. През 1935 г. създателят на Турската република Кемал Ататюрк превръща „Света София“ в музей. През 1985 г. той е включен в списъка с паметниците на световното наследство на ЮНЕСКО.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама