Граничен пункт "Маказа" все още е отворен за влизане в Гърция

08:10, 02 юли 20 25 1541 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

И днес може да се влиза в Гърция през граничен пункт "Маказа", въпреки че гръцките власти бяха обявили официално друго, съобщи БНТ. Необходимо е да има попълнен формуляр и получен код.

Обстановката е спокойна. През последния час през границата преминаха около 10 автомобила, повечето от които с румънска регистрация. Те се допускат в Гърция след представяне на QR код. 48 часа преди влизане в южната ни съседка трябва да попълним формуляр, в който да посочим откъде идваме и адреса, на който ще пребиваваме в Гърция, след което се получава или на хартиен носител, или на телефон QR код.

Как пътуваме до Гърция?

В момента през "Маказа" могат да преминат всички граждани, които са посочили, че ще влязат в Гърция през този граничен пункт и покажат съответния код. Пунктът все още не е затворен. Има обособено помещение, в което може да бъде направен тест за COVID-19 и до излизане на резултатите чужденецът трябва да пребивава на адреса, който е посочил в Гърция. При влизане в Гърция, ако адресът не е един и същ, туристът трябва да посочи маршрута, по който ще се движи, за да могат гръцките власти да имат информация.

Според гръцки медии основната причина за решението да бъде затворен пункта "Маказа", е че тук не разполагат с техника за различаване на QR кодове. Стана ясно, че в гръцката област Еврос сдружението на хотелиерите протестира срещу решението да бъде затворен контролният пункт. Според тях това е единственият пряк достъп на туристите от балканските страни да влязат в област Тракия и по този начин ще се наруши туристическият сезон. Те заедно с областния управител на област Еврос са изпратили писмо до премиера Кириакос Мицотакис, с което настояват за спешни мерки "Маказа " да бъде отворен за туристите.

Вчера стана ясно и че Министерството на транспорта на Гърция въведе ограничение за броя на пътниците в автомобилите - в кола с до 7 места могат да пътуват 3-ма души и шофьорът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама