„Вкусът на София“: Gelato Fabbrica - където сладоледът е изкуство

09:00, 17 юли 20 / София 25 6495 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В рубриката „Вкусът на София“ заедно с Никола Петков*, който дълги години е в бизнеса с нощни заведения и ресторанти, представяме емблематичните локации в столицата – ресторанти, барове и клубове, които не просто е препоръчително..., а направо е задължително да посетите.

Ако си мислите, че за да хапнете добро джелато, трябва да летите до Италия, имаме добра новина – истинският италиански сладолед си има свой дом и в София! Нарича се Gelato Fabbrica и се намира в сърцето на столицата ни.


Снимка: Facebook / Gelato Fabbrica

Пред TOPNOVINI.BG Гергана Зарева, която е собственик на джелатерията, разказа, че за да се научи да прави джелато, е ходила на няколко курса в Болоня. „На много места в Италия може да се изучава занаята, като в различните части на държавата джелатото е различно, подобно на пицата и сирената. Аз избрах Болоня и усвоих максимума, който можах, от инструктурите, с които работих там. Но това е нещо, което изисква непрекъснато да продължаваш да се учиш на нови техники и съставки – както е при всяка една професия. И това е хубавото, защото има голямо поле за развитие, за създаване на нови вкусове“, сподели тя.

За нея винаги е било страст да прави домашни сладоледи. „От доста време замислях някаква промяна в живота си, тъй като това ми е било хоби и логично се насочих да се науча да правя професионално сладолед. И след като добих увереност, знания и умения пристъпих към финализиране на проекта с огромната подкрепа на семейството ми, съпруга ми и приятелите ми“, разказа Гери.


Снимка: Facebook / Gelato Fabbrica

Според нея тайната на вкусния сладолед се състои в няколко неща – съставки, познания и желание. „Първо, съставките – ние не използваме готови овкусители и други предварително индустриално приготвени неща. Хубавото мляко, качествената сметана, свежите плодове, ядките – всичко това има значение. На второ място са познанията – как да ги съчетаеш, как да изградиш една рецепта, как да я балансираш правилно, така че да има хубава текстура и поведение на определена температура. И, не на последно място, е желанието, което влагаш, защото ако не гориш в това, което правиш, едва ли ще получиш добър резултат“, посочи Гери.

Много от сладоледите, които предлага Gelato Fabbrica, са класическите вкусове, но има и много нестандартни експерименти. Всяка рецепта Гери пише от нулата. „По някой път просто се събуждам с някаква идея, която ме тормози. По някой път в разговор с приятели ми хрумват някакви неща – много често те ми дават идеи за различни съчетания и вкусове. Много интересно е, че имаш необятни възможности да съчетаваш различни неща и да се наслаждаваш на резултата. Трябва да призная, че той не винаги е добър, но човек се учи дори повече от неуспеха, отколкото от неща, които се получават от първия път“, заяви тя.


Снимка: Facebook / Gelato Fabbrica

Най-нестандартното, което се предлага в Gelato Fabbrica, е сладолед, направен от чери домати и моцарела. Той не се сервира просто като сладолед, а е съчетан с гофрета, която е придружена от прошуто и малко италиански сирена и така се получава една много добра леко солена комбинация. В нея сладоледът присъства като изненадващ елемент.

Имаме и сладоледени сандвичи – те са с ванилови бисквитки, които печем на място, млечен сладолед и сърце от малина. Имаме различни варианти и на сладоледи на клечка, които се стараем да не са обикновените вкусове, а някаква интересна комбинация. Така че взимайки си този сладолед на клечка, изживяването ти да бъде „сладкиш“, разказа Гери.

Нейният опит показва, че най-голяма част от българите обичат сладолед с вкус на шамфъстък – за повечето хора, които обичат ядки, това е най-добрият сладолед. Той най-много се продава. Много от клиентите предпочитат и плодови, по-леки и по-ефирни сладоледи, предпочитани са и сурбетата. Манго и маракуя също много се харесва. „В началото бях по-резервирана, когато правех експерименти. Но това, което ми хареса, е, че хората, които ни посещават, имат очакването да видят нещо различно. Например поне един от вкусовете да е малко по-странен и определено подхождат с интерес и любопитство. И това е прекрасно. Според мен българинът има настройката за нови неща“, сподели Гери.

Въпреки че лятото е сезонът на сладоледа, много хора обичат да похапват и през другите сезони. „Разбира се, лятото предразполага да се сещаме по-често за разхлаждане и ледено удоволствие, но определено имахме клиенти и през зимата. Тези, които по принцип обичат да си похапват сладолед, си го ядат винаги, независимо от сезона“, разказа тя.

Създаването на джелатерия в София обаче изисква значителна инвестиция. „За мен всичко беше ново, защото с такъв тип бизнес не съм се занимавала. Но колкото и да е ново и да е предизвикателно, в крайна сметка в това е и красотата на удовлетворението накрая“, посочи тя. Кризата около коронавируса ѝ се е отразила тежко, както и на целия бранш. „Клиентите са предпазливи, ние също. Притеснено ми е какво би се случило есента. Предполагам, че моите мисли са същите, които се въртят в глава на всеки друг предприемач. Но трябва да търсим начини да живеем в тази ситуация, опитвайки се да минимизираме рискове, на които излагаме персонала и клиентите си“, посочи Гери.

Никола е категоричен, че любителите на сладоледа имат нов дом, а именно Gelato Fabbrica. Там могат да бъдат открити сладоледени изкушения, които да отговорят и на най-претенциозния вкус. „Собственичката залага на иновативни рецепти и не се страхува, че това няма да се хареса на все повечето и клиенти. Точно обратното - хората са готови да опитат и разширят мирогледа си, когато това се отнася до небцето им“, посочи той.


Снимка: Facebook / Gelato Fabbrica

*Никола Петков работи в сферата на ресторантите повече от 20 години. Кариерата му стартира като барман в Tequila Club, Alibi и "Червило". Той е един от тримата основатели на заведението Mood, което работи от години както в столицата, така и на морето.

Още от „Вкусът на София“:

„Вкусът на София“: Cafe 1920 – кухнята на баба, ама по мастършефски

„Вкусът на София“: By The Way – втори дом за много софиянци

„Вкусът на София“: КОТО е новото „черно“ – приляга на всички и всичко

„Вкусът на София“: PM Club - когато музиката, обстановката и хората туптят в един ритъм

"Вкусът на София": Сладкарница „Теа“ – греховен вкус и наслада на мига

"Вкусът на София": Ресторант Carne, където всеки сезон е вкусен

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:25, 26 май 22

Ходих един път там преди пандемия та една женица с тънки устни и очила с злоба физиономия ме обслужва незнам дали е собственничката но няма да отида там

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама