Конгресът на българите в Украйна възстанови паметника на Ботев в Одеса

20:21, 02 юли 20 / Свят 25 2108 Шрифт:
Редактор:

Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна” възстанови бюст-паметника на Христо Ботев, който беше откраднат преди няколко дни, съобщиха от организацията.

Инцидентът с кражбата е станал на 30 юни 2020 година рано сутрин, при който двама граждани са успели да вземат бронзовия бюст заедно с гранитната плоча, на която е надписа на паметника.

Сигнал за извършеното деяние е подаден от неравнодушни граждани, които са станали свидетели на този противозаконен акт. Полицията в момента е задържала един от извършителите, а втория съучастник се издирва. В Приморския отдел на полицията в гр. Одеса е заведено дело и предстоят съдебни разбирателства по случая, съобщава БГНЕС.

Паметникът на Христо Ботев в Одеса се намира в Прохоровския сквер. Той е издигнат през м. ноември 2009 година по инициатива и за сметка на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна". В проектирането и създаването на паметника са участвали гражданите на Одеса – скулптора Таисия Сулдина и архитекта Владимир Глазирин.

„Паметникът на гениалния поет и непоколебимия борец за свободата на България е израз на почит към великото дело на Ботев от страна на българите в Украйна. Всяка година нашата общност се събира тук, в Прохоровския сквер за да изразим признателност за ролята му в нашата история. Христо Ботев също така е част от историята на културното и историческо разнообразие на град Одеса. Той учи във Втора гимназия, след което работи като учител в Задунаевка и Измаил.

Ние остро осъждаме посегателството върху паметника на Ботев и се надяваме извършителите да понесат съответните наказания според украинското законодателство”, заявяват от Ръководството на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

"Радваме се, че има неравнодушни хора, които са сигнализирали за случая. Изразяваме искрена признателност на одеската полиция за бързата реакция и връщането на паметника. Благодарим на Посолството на Република България в Украйна и на Генералното Консулството на Република България в Украйна за съдействие в тази ситуация и тясното сътрудничество с нас. Също така сме благодарни на представителите на Български младежки клуб „Актив“ и други родолюбиви българи, които се включиха в процеса на връщане и възстановяване на паметника. Съединението прави силата и за пореден път го доказваме“, подчертават още от организацията. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама