Подаването на заявления за класиране в гимназиите стартира днес

07:16, 03 юли 20 / Общество 25 1168 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

От днес до 7 юли седмокласниците и техните родители могат да подават заявления за прием в гимназиите, съобщават от Министерството и образованието и науката.

Учениците могат да кандидатстват за прием в неограничен брой училища. Кандидатстването е електронно, на адреса: http://priem.mon.bg, но се запазва възможността за подаване на заявление и в хартиен вид. Това може да стане в определените от регионалните управления на образованието училища гнезда. Като отделно желание, трябва да се записва всяка избрана паралелка, а не само избраното училище.

Седмокласниците не четат, по-добре се справят по математика

Резултатите на седмокласниците бяха обявени от МОН по-рано, за да може учениците и родителите да имат достатъчно време  да направят избор на училище, профил или специалност от професия, според получения бал на ученика.

На националното външно оценяване по български език и литература /БЕЛ/ на 15 юни се явиха 56 822 седмокласници, а на 17 юни бе изпита по математика и се явиха 56 767 ученици.

Средният резултат за страната по БЕЛ е 51,06 точки, но е с 2 точки по-малко от предходната година. Средният резултат на седмокласниците по математика през тази година е 36,33 точки, което в сравнение с 2019 г. е повече с около 3 точки.

Обявяването на списъците с приетите ученици в гимназиите от първия етап на класирането е до 13 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама