Жан Кастекс е новият премиер на Франция

13:55, 03 юли 20 / Свят 25 2385 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Заместник-ръководителят на президентската администрация Жан Кастекс е назначен за нов министър-председател на Франция, съобщи Елисейският дворец, пише БГНЕС.

Жан Кастекс беше назначен за координатор на излизането на Франция от изолационния режим по време на пандемията от коронавирус. 

Новият състав на правителството трябва да стане известен преди следващата сряда.

По-рано днес френският премиер Едуар Филип подаде оставка от поста ръководител на правителството, съобщи Елисейският дворец. С него се оттегля и цялото правителство.

Филип е министър-председател на Франция от 15 май 2017 г.

Френският президент Еманюел Макрон обяви в четвъртък, че ще има "нов екип" на правителството, потвърждавайки дебатът в медиите за предстоящи промени в състава на френския кабинет и не уточнявайки дали Едуар Филип ще остане министър-председател.

"Трябваше да направя избор за тръгване по нов път. Това са нови цели за независимост, преустройство, помирение и нови методи за тяхното прилагане. Зад това ще има нов екип", казва Макрон в интервю за медиите, без да дава никакви подробности относно евентуалните промени в кабинета.

Говорейки за Едуар Филип, който спечели изборите за кмет на Хавър в неделя, Макрон подчерта, че министър-председателят е свършил "чудесна работа" от три години. "Проведохме важни исторически реформи - често в много трудни условия. Той провежда важни реформи и ние изградихме отношения на доверие, които от определена гледна точка са уникални за историята на Петата република", каза френският лидер.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама