ЕК одобри лекарството „Ремдесивир“ за употреба в ЕС

14:15, 03 юли 20 / Свят 25 1938 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Европейската комисия обяви, че е одобрила употребата на лекарството „Ремдесивир“ в ЕС за третиране срещу COVID-19, съобщиха ДПА и БГНЕС.

„Днешното разрешение за първото лекарство срещу COVID-19 е важна стъпка напред в борбата срещу този вирус“, заяви в изявление еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

„Ние даваме това разрешение по-малко от месец след подаването на заявлението, което показва ясно решението на ЕС да реагира бързо, когато се появят нови лечения“, каза тя.

Поне две големи американски проучвания показват, че „Ремдесивир“ може да намали продължителността на болничния престой на пациенти с COVID-19.

Вашингтон разреши спешната употреба на лекарството - което първоначално беше предназначено за лечение на ебола - на 1 май, последван от няколко азиатски държави, включително Япония и Южна Корея.

Зелената светлина идва по препоръката на Европейската агенция по лекарствата, която миналата седмица даде своето условно разрешение за лечение на пациенти над 12 години, които страдат от пневмония и се нуждаят от допълнителен кислород. Тя заяви, че оценката й се основава главно на данни от проучване, спонсорирано от Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ (NIAID).

Изследване, публикувано във водещото списание „New England Journal of Medicine“ през май, показа, че итретирането с Ремдезивир“ ускорява възстановяването на пациенти. Средно то намалява болничния престой на пациентите от 15 дни на 11. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама