С шокиращи подробности започна делото срещу убийците на журналиста Джамал Хашоги

11:52, 04 юли 20 / Свят 25 1943 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

В петък съдът в Истанбул започна задочен процес срещу 20 саудитци, които са обвинени за ролята си в убийството на видния саудитски журналист Джамал Хашоги през октомври 2018 година.

Това е първият публичен процес за убийството на Хашоги, който през 2018-а никога не напуска саудитското консулство в Истанбул, когато влиза задокументи, необходими за да се ожени за своята годеница. Тялото му така и не бе открито.

Работник в саудитското консулство в Истанбул даде шокиращи показания пред турски съд, предаде Ройтерс, цитирана от "Дневник."

Техникът Зеки Демир даде показания в първия ден от процеса, а именно, че му е било наредено да запали готварската тандури фурна (традиционен азиатски начин на приготвяне на храна в цилиндричен метален или керамичен съд, за силното загряване на който се използват дърва или дървени въглища - б.р.). В консулството "цареше паника", каза свидетелят. Според турски служители една от полицейските версии за изчезването на трупа, е че убийците вероятно са се опитали да се избавят от тялото чрез изгаряне, след като са удушили Хашоги и са нарязали трупа му, отбелязва Ройтерс.

Двамата основни обвиняеми на процеса в Истанбул са бившият заместник-шеф на саудитското разузнаване Ахмед ал Асири и бившият съветник при кралския двор Сауд ал Кахтани, смятани за за организатори на "предумишленото убийство с чудовищно намерение". И двамата са приближени на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Другите 18 обвиняеми били изпратени със самолет в Турция да убият Хашоги. Всички те са на съд задочно и едва ли някога ще бъдат предадени от Саудитска Арабия, която на свой ред обвинява Турция, че е отказала да сътрудничи на собствения процес по случая, състоял се в Рияд м.г. в обстановка на секретност. Саудитския съд осъди пет души на смърт и трима на затвор за убийството на Хашоги, но според семейството на журналиста по-късно убийците били помилвани според саудитските закони.

Изслушването в петък в Истанбул бе първата възможност да се запишат фактите за смъртта на Хашоги.

В частен процес миналата година осем мъже бяха признати за виновни за ролята си в убийството на Хашоги. Петима бяха осъдени на смърт, а трима бяха осъдени на лишаване от свобода за ролята им в прикриването на уличаващи факти. Но много подробности бяха пазени в тайна - като самоличността на мъжете, които привикани в съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама