Проф. Асен Балтов: Рисковете не са по плажовете, а в нощните заведения

09:01, 06 юли 20 25 2094 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

"Това, че се позволи да се правят абитуриентски балове, да се ходи по нощни заведения, които са повечето на закрито в София, барове, ресторантите, където виждаме, че възрастните не смеят да ходят. Нормално е младите да се разболеят повече, защото не спазват мерките, възрастните хора, а и тези с хронични проблеми - те са изключително наясно и не позволяват младите да се доближават до тях – носят маски, дезинфекцират се, спазват дистанция, но младите, които се юрнаха по цялата страна, те през цялото време смятат, че са по-недосегаеми, че на тях ще им мине лесно, като един грип, хрема, но това не е всъщност така, защото много млади хора за съжаление карат тежко вируса", обяви в Сутрешния блок на БНТ директорът на "Пирогов" Асен Балтов.

"При ходене на сауна, когато си на дискотека, танцуваш, тогава дишаш много повече от въздуха, който издишат хората около теб. Виждате какво се случи във Велико Търново с абитуриентските балове. Един басейн на открито и със слънчева светлина, на никого не е излишна. Сауната не е препоръчителна", посочи той.

Балтов настоя, че премиерът Борисов е прав в нежеланието си да налага по-строги мерки за ограничаване на хората в условията на криза с COVID-19.

"Премиерът е прав, защото едно европейско проучване показа, че хората не вярват, че коронавирусът е толкова заразен и не са склонни да спазват мерките. За нас този процент е 40, как смятате: Би ли имало ефект, ако сега се направят някакви нови мерки и никой не иска да ги спазва?", попита директорът на "Пирогов".

И той, както много здравни експерти у нас, очаква повишаване на случаите през есента.

"По-лошият сценарии ние го очакваме през есента, и апелът ни е да се спазват мерките. Продължаваме да се зареждаме с всичко необходимо, поне в "Пирогов", каза той.

Според Асен Балтов тестове за коронавирус, при постъпване в болница за лечение, трябва да се правят на пациентите.

"Дневно в "Пирогов" се правят по около 150 PCR теста, като цената е значително по-ниска и излиза по около 15 лева. Те не са заплащат от пациентите, но придружителите плащат – никой не ги кара насила, но ако не се тестват, не можем да ги допуснем, защото те постоянно влизат и излизат от средата на лечебното заведение. Свижданията все още са забранени", допълни професорът.
Той успокои, че засега в болницата му има места.

"Имаме болни от коронавирус, които са здравнонеосигурени, но се лекуват напълно безплатно", увери той и заключи, че е оптимист: "Остава само хората да спазват дисциплината, самоконтролът е важен".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама