Руският патриарх: Превръщането на "Св. София" в джамия е заплаха за християнството

15:24, 06 юли 20 / Свят 25 2205 Шрифт:
Редактор:

Руският патриарх Кирил предупреди, че превръщането на музея "Св. София" в Истанбул в джамия би било  "заплаха за цялата християнска цивилизация, а това означава - и за духовността ни и историята ни."

Това се казва в цитирано от "Интерфакс" изявление на Кирил дни преди очакваното решение дали обектът от списъка на ЮНЕСКО да възвърне функциите си на джамия, каквито е имал близо 500 години след превземането на Константинопол през 15 в., съобщава "Дневник".

Вселенският патриарх, Гърция, Франция и Съединените щати критикуваха плановете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, които се ползват с популярност сред част от консервативните му привърженици и (според някои проучвания) сред над половината избиратели. България все още не е взела решение на каква позиция да застане.

"Това, което може да стане със "Св. София", ще причини дълбока скръб на руския народ," се казва още в изявлението. Кремъл също призова Анкара да не забравя, че музеят е в списъка на световното културно наследство.

СБЛЪСЪК: "За" и "против" превръщането на "Св. София" в джамия

По думите на прессекретаря на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, цитирани от "Ройтерс", той е силно обичан от "туристи, които посещават Турция, включително за туристи от Русия, за които освен туристическата стойност той има и много дълбока, свещена духовна стойност."

Ердоган обаче предупреди, че смята всякаква критика за статута на "Св. София" за атака срещу суверенитета на Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама