Акцент на деня: Гласът на филмовата музика заглъхна

17:30, 06 юли 20 / Свят 25 3062 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

На 91 години от този свят си отиде италианският композитор Енио Мориконе. Прочутият създател на филмова музика е починал в неделя в клиника в Рим след тежко падане. Точната причина за смъртта му е фрактура на бедрената кост.

Почина италианският композитор Енио Мориконе

Със загубата на Енио Мориконе гласът на филмовата музика заглъхна. Гениален, вдъхновяващ, истински маестро в киното - италианският трубадур оставя след себе си музиката на повече от 500 филма, 30 от които уестърни.

Той можеше да направи един обикновен филм в заглавие, което задължително трябва да се гледа, да превърне един добър филм в произведение на изкуството и един страхотен филм в легенда, споделя днес британският кинорежисьор Едгар Райт.

И е напълно прав - със своята музика Мориконе успява да превърне в хитове филмите Добрият, лошият и злият, Имало едно време на Запад“, „Малена“, „Професионалистът“, „Ново кино „Парадизо“, „Бъгси“, „Омразната осморка“ и много други.

Той има в биографията си продадени над 70 милиона албума, два „Оскара“, четири награди „Грами“, няколко „Златен гробус“ и 6 БАФТА.

В продължение на 70 години Мориконе твори рамо до рамо с едни от най-големите майстори на седмото изкуство - Куентин Тарантино, Браян де Палма, Джон Карпентър, Джузепе Торнаторе, Бернардо Бертолучи, Бари Левинсън, Оливър Стоун, Роман Полански и Франко Дзефирели и много други.

В истинска класика в жанра обаче се превръща сътрудничеството му със Серджо Леоне, с когото откриват рецептата за успешния спагети уестърн (уестърните от 60-те и 70-те години на миналия век, които са продуцирани от италианци).

Музиката му беше толкова неразделна част от моите филми, че те можеше да бъдат на праткита „неми“ - и без това в тях диалогът беше много оскъден, а музиката свързваше отделните сцени и запълваше недоизказаното“, разказва Леоне за работата си с Мориконе.

Въпреки огромния успех, който двамата постигат, Мориконе всъщност се опитва да избяга от образа на спагети-уестърните. Просто не разбирам как след всичките тези филми, които съм правил, хората продължават да мислят за За шепа долари. Хора, заседнали в миналото, в нещо от преди десетилетия, споделя той приживе.

През 2018 г. световно известният композитор направи „последна обиколка на пистата“ с автобиография и прощален концерт в Париж. В България гостува през 2013 г., а до него успяват да се докоснат близо 9 хил. души в зала Арена Армеец.

За себе си казва, че по професия е композитор и когато излиза на сцената винаги е много нервен и загрижен за детайлите затова дирижира само собствената си музика.

Музиката за него е порок, който отнема изключително много от времето му. Въпреки това той е убеден в силата й - тя е интернационална - няма бариери или произход...

Творецът, който ражда музика и от песните на птиците, ще бъде изпратен в тесен семеен кръг. Некрологът му бе изпратен лично от Мориконе, а идеята е в последния му път да бъде изпратен само от най-близките му, за да не причинява неудобство на никого“.

Най-трудно се сбогува със съпругата си Мария, с която се жени през 1956 г. Двамата имат трима синове и дъщеря.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама