България подкрепя електронното правосъдие да стане приоритет на ЕС

17:54, 06 юли 20 25 1865 Шрифт:
Редактор:

Приветстваме намерението на Германското председателство прилагането на Европейската стратегия за електронно правосъдие да бъде водещ приоритет в неговата програма. В условията на криза е важно електронните услуги да бъдат използвани за осигуряване на достъп до правосъдие. В България вече са предприети законодателни действия за усъвършенстване на правната рамка за използване и достъп до дигитално правосъдие. Това заяви пред колегите си днес министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Той взе участие в неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз „Правосъдие и вътрешни работи“ (част „Правосъдие“), което се проведе чрез видеоконференция днес. По време на заседанието бяха проведени дискусии относно преодоляването на пандемията от коронавирус Covid-19 в европейските демокрации при пълно зачитане на върховенството на правото. Министър Кирилов обясни, че противоепидемичните мерки в България са били взети при отчитане на специфичните особености на разпространението на корона вируса в страната и на необходимостта да бъде избегнат прекомерен натиск върху националната здравна система, съобщава БГНЕС.

Министрите на правосъдието обсъдиха и противодействието на дезинформацията и речта на омразата, които представляват особена заплаха за демократичните общества в условията на Covid-19.

2019 г. през погледа на БХК: Тежък политически натиск върху медиите и обругаване на съда

„Напълно сме транспонирали и Рамковото решение относно борбата с определени прояви на расизъм и ксенофобия посредством наказателното право. Страната ни е приела солидна правна рамка за борба с престъпленията от омраза, която се прилага ефективно. Считам, че точното въвеждане в националното право на вече приетите актове и тяхното стриктно прилагане е основополагащо за противодействие на това предизвикателство“, каза министър Кирилов.

„Позицията на страната ни е, че противодействието на дезинформацията следва да се базира на позитивен подход и насърчаване на добрите практики, свързани с повишаване на медийната грамотност“, каза в заключение той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама