Плюс за Нова, минус за ГЕРБ?

21:35, 06 юли 20 25 8299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес, изненадващо за зрителите, но не толкова за медийните среди, Нова телевизия прекрати договора със създателите на следобедното предаване “Плюс-минус” Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

“Публицистичното предаване „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ вече няма да е част от програмата на Нова Броудкастинг Груп. NOVA и водещите Владимир Сиркаров и Кузман Илиев се споразумяха да прекратят договора за производство на предаването, предвид намерението им за нов професионален път извън медиите и журналистиката”, се казва в официалното съобщение на медията.

Ходът се очакваше в последните дни след като в социалните мрежи и някои сайтове се появиха фотографии на Илиев и Сиркаров, седнали на първия ред на партийно събрание на ГЕРБ. Това на практика не остави полезен ход на Нова телевизия, която трябваше да спре публицистичното предаване, за да не инкасира допълнителни имиджови щети. Въпреки всичко сянката на съмнение защо проектът с неизвестните анализатори бе пожелан от Нова тегне още от първия брой на предаването.

За първи път имената на Кузман Илиев и Владимир Сиркаров се чуват покрай предаването им Boom & Bust в българския клон на Bloomberg, зад когото се твърди, че стоят капитали на силна варненска групировка. В този формат двамата водещи се занимават предимно с икономически теми. Макар каналът, в който се изявяваха, да е нишов, той носи силен чуждестранен бранд и добра визия. Затова всички са изненадани, когато през пролетта на 2018-а двамата се трансферират в телевизия “Европа”. По това време (а и до днес) каналът е управляван от бившия шеф на “Напоителни системи” Георги Харизанов. Анализаторът е от близкия кръг на Бойко Борисов, а телевизията има ясна проправителствена ориентация.

Преди старта на предаването жълти сайтове изведнъж започнват да спрягат имената на Илиев и Сиркаров, въпреки че до момента те са абсолютно непознати на широката аудитория. Като по поръчка няколко статии тръгват да свързват Кузман Илиев с видни телевизионни красавици. В този период Илиев започва да се изявява и със собствени статии в “Труд”, “24 часа” и други медии. Вместо с линкове към анализите си, водещият промотира творчеството си чрез артистични снимки на вестник до чаша кафе и други подобни сюжети, характерни за инфлуенсърите, рекламиращи козметика. Стартът на предаването на Илиев и Сиркаров ще се запомни със скандал. Оказва се, че нито водещите, нито новият им началник Георги Харизанов не са питали БНТ за правата за използване на името “Плюс-минус”, познато от добрите години на медията. За да тушират напрежението, още в първия брой водещите канят един от авторите на оригиналното предаване - Елена Вълчева. Така бившият журналист и PR със залязваща слава дава индулгенция на екипа на Илиев, Сиркаров и Харизанов. За изненада на друга част от създателите на “Плюс-минус”, които не са особено щастливи от наглата кражба. Участието на Елена Вълчева още в първия брой на предаването е знакова и за друго - година по-късно Вълчева е в основата на предизборната кампания на Йорданка Фандъкова и ГЕРБ в столицата.

Снимка: БГНЕС

И въпреки странния старт на предаването, Георги Харизанов е твърдо решен да “изстреля” новите си любимци в национален ефир. Както още преди две години се говори из медийните среди - с идеята да ги позиционира в следващите кандидат-депутатски листи на ГЕРБ. Първият му опит е в Българската национална телевизия. Харизанов се опитва да изнесе предаването “Плюс-минус” в ефира на обществената медия. Скандалите с името и потенциалната репутационна криза за обществения оператор обаче слагат кръст на тази опция. Приближеният на Борисов анализатор се опитва да стартира предаването с друго име, регистрирайки марката “Икономика.БГ”. Въпреки това Кузман Илиев и Владимир Сиркаров не стигат до ефира на БНТ.

Вместо това, едва няколко месеца след трансфера си в “Европа” двамата млади водещи получават възможността да правят ежедневно публицистично предаване в Нова, при това - в слота, разработен преди години от покойния Милен Цветков. Разбира се, проектът “Плюс-Минус. Коментарът след новините” (опит да се “надгради” взаимстваното заглавие) е далеч от остротата на “Часът”, макар и в него да работи част от екипа на Милен Цветков. Но докато планът за налагането на Илиев и Сиркаров е в ход, двамата водещи правят редица интервюта в предизборна обстановка, а по време на COVID-19 Кузман Илиев става водещ и на флагмана на публицистиката на Нова - “Здравей, България”. През миналата година двамата обявяват, че предстои да издадат икономическо списание, което да запълни нишата на липсващия по това време български Forbes. Въпреки заявката, до ден днешен проектът така и не вижда бял свят.

Любопитен факт е, че Кузман Илиев е опитал да стартира в Нова телевизия и друг проект - забавна игра, приличаща на излъчваното по bTV шоу “Игрите на звездите”. Илиев даже записва демо, заедно с настоящата си половинка - Константина Живова. Популярната тв старлетка е известна с опитите си в писането и рисуването, както и желанието й на всяка цена да е на екран. Именно затова дамата до Кузман Илиев е сред прототипите на герои в романа “Отвътре” на Радослав Парушев, разкриващ “прогнилия и фалшив свят на българския телевизионен бизнес”. Живова има и епизодични роли в сериали. Според злите езици - давани й заради съгласието й да се съблича пред камера. Двамата се запознават, когато делят един офис в студийния комплекс на Bloomberg и Bulgaria On Air. И до днес обаче не се намира телевизия, която да приюти приятелката на Илиев. Въпреки, че от години Илиев е с Живова и вече имат дете, водещият продължава да подклажда клюките около себе си. Затова миналата седмица, заедно със снимките му от събитието на ГЕРБ в Стара Загора, започнаха отново да излизат претоплените дописки за предполагаемите му връзки с попуярни дами. Дали това е успешен PR-ход за бъдещ политик - не е ясно. Но освен това, Илиев и Сиркаров трябва да отговорят редно ли е да се занимават с публицистика в частна национална телевизия, когато се готвят за влизане в политиката. И какви всъщност са мотивите за това, след като през 2015-а в интервю за сайта “Любословие.бг” Кузман Илиев заявява:

“Аз съм убеден либертарианец и като такъв гледам на политическия процес като насилствен, недоброволен и неморален.”

Наред с промяната в убежденията на Илиев, той и Сиркаров подновяват дружбата си с Георги Харизанов. Двамата водещи лъснаха на снимки в социалните мрежи с Харизанов и още младежи в Слънчев бряг. В компанията на водещите на “Плюс-минус” и директора на ТВ “Европа” е и синът на вицепремиера на Пламен Орешарски Даниела Бобева. Дали и той ще намери място в листите на ГЕРБ след “проветряването” - предстои да разберем. Факт е обаче, че смесването на политика и журналистика води до тъжни заключения за медиите у нас. Затова Нова отбелязва истински плюс със спирането на предаването. А ако Илиев и Сиркаров наистина бъдат “инсталирани” в листите на ГЕРБ - минусите стартират далеч преди да е стартирала предизборната кампания…

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Сиркаров Илиев 23:24, 06 юли 20

Брава,браво,аплаузи и бурни ръкоплясания,чак сега ли видяхте инсталацията на ГЕРБ,от първото им предаване до последното,се виждаше с просто око,че винаги бяха застъпници на ГЕРБ и против народа си!

2 Кузман Моци 23:42, 06 юли 20

Тия двамата винаги са ме дразнили. През цялото време внимават как изглеждат, а не какво говорят.

3 Дидо 08:48, 07 юли 20

Поздрави за статията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама