Екоминистърът: Проектите в Рила трябва да продължат, но не по този начин

15:55, 09 юли 20 / Политика 25 1942 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Дейностите в Национален парк „Рила“, извършвани в района на Седемте рилска езера, не са изпълнявани съгласно проекта, стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, предадоха от БГНЕС.

По време на днешното си изслушване пред депутатите от ресорната парламентарна комисия Димитров подчерта, че тази констатация е направена след извършена проверка на 6 и 7 юли от експерти на министерството.

Емил Димитров: Без промени в Закона за биоразнообразието ще бъдем глобени

Фирмата, спечелила проекта, е допуснала нарушение като е използвала тежка строителна техника на територията на парка, без да има съответното разрешение за това. Всички дейности е трябвало да се правят ръчно, а материалите да се качват до горе с коне. След като снимките на багера, който прокопава алеи в планината обиколиха интернет и предизвикаха вълна от обществено недоволство, дейностите по проекта бяха временно спрени.

Според Емил Димитров обаче „проектите в Рила трябва да продължат, но не по този начин“. „Разбира се, че ще се съобразя и с мнението на премиера Борисов“, каза още министърът.

Проектите в Рила са общо два, но единият от тях провокира остра реакция от страна на любителите на планината. Той предвижда прокопаване и насипване с чакъл на специални пътеки. „Целта е не всеки да върви навсякъде, защото там има много пътеки, където природата с години не може да се възстанови. Да се възприеме механизмът, който е направен в редица защитени територии и паркове по света – правят се пътеки, по които двама души да се разминат нормално, мостчета, парапети и места, откъдето да гледаш. Не всеки да ходи където си иска“, коментира още екоминистърът.

Емил Димитров: Бизнесмени заравят, държавата чисти

Емил Димитров заяви още, че реакцията на институциите е вследствие на подаден сигнал на охраната на парка, който е забелязал следите от гумите на багера и камиона. „Те нямат място там“, категоричен бе Димитров, който подчерта, че прокуратурата също проверява информацията по случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама