Акцент на деня: Главният в НСО падна в боя

17:30, 10 юли 20 / Политика 25 2226 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Всички говорят за НСО и „летните сараи“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Кратката хронология- съпредседателят на „Демократична България“ отиде с лодка до имението на Доган с мотива, че плажът всъщност е публична държавна собственост и всеки има правото да бъде там. Охранителите на почетния председател на движението обаче бяха на друго мнение. Иванов и сподвижниците му бяха изгонени от плажа, а българското знаме, което донесоха, бе изхвърлено.

Случката буквално „пусна духа от бутилката“. Искрите между институциите, с които бяхме свикнали, вече са пожари. Ако досега някой се е колебал дали предизборната кампания е започнала посред лято, вече е убеден, че това е така.

НСО е на подчинението на президента Румен Радев. Това на практика я прави удобна за управляващите в битката срещу него. Тъй като охранителите в сараите не се легитимираха, държавният глава призна, че те са част от службата. Радев беше категоричен, че Ахмед Доган и Делян Пеевски не трябва да се охраняват от националната охрана, и това зависи от премиера Борисов.

Последва безпрецедентната акция на прокуратурата в президентската институция. Двама от най-близките от Радев бяха задържани. След това хиляди хора заляха жълтите павета, в защита на различни каузи- едните подкрепиха президента, а другите настояха за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Хората се смесиха, но едно е сигурно- протестите напомниха на тези от 2013 година срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Реакциите след протеста можем да обобщим като: малко коронавирус, демонстрация на сила и още протести. Бойко Борисов обвини протестиращите и лично Радев, че спомагат за разпространението на коронавируса, и трябва да бъдат глобени. Иван Гешев събра зад гърба си всички прокурори и заяви, че институцията е подложена на безпрецедентен политическо-партизантски натиск от страна на държавния глава. ГЕРБ пък организират протест в отговор на антиправителствените вълнения от вчера.

НСО се оказа в центъра на всичко това... и остана без началник. В медиите излезе информация, че с писмо на ген. Красимир Станчев е забранен достъпа по море в района на парк „Росенец“, където са сараите на Доган. От ГЕРБ веднага грабнаха момента, Борисов директно нападна Радев, че е разпоредил на службата да ограничи достъпа. Премиерът постави под въпрос и реакцията на охранителите в ситуацията с Христо Иванов: „Ако ще го давиш, дави го... ако ще го качваш в лодката, качвай го- какво правиш“.

Президентът нямаше друг полезен ход освен да поиска оставката на началника. Настоя и да се отменят писмата, изпратени от службата, за охраната на сараите. Оттеглянето на ген. Красимир Станчев не закъсня. По закон президентът назначава и освобождава началника на НСО, но след съгласуване с Министерския съвет. Нов човек начело на службата трябва да има месец след прекратяването на правомощията на Станчев.

Междувременно управляващите обявиха, че са готови с промените в Закона за НСО. Предлага се само началникът да решава кой има нужда от охрана, а не комисия с ръководствата на МВР и ДАНС, както е сега. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ уточни, че службата остава към президента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама