Социалисти заседават без Нинова, тя стяга митинг на жълтите павета

15:36, 12 юли 20 / Политика 25 2835 Шрифт:
Редактор:

Представители на опозицията в БСП провеждат Национален съвет, на който лидерът на БСП не присъства, съобщава БГНЕС. Социалистите се събраха малко след като Нинова направи изявление.

През седмицата те събраха 72 подписа с настояване да се проведе заседание на Националния съвет на БСП. Въпреки отказа на лидерката си да свика съвета, в момента заседанието тече с мотива, че е свикано по уставен ред.

На влизане несъгласните с Нинова коментираха, че изглеждат като пришити на протестите, а на тях виждат хора, протестирали и срещу БСП преди години.

Нинова обаче изпрати прессъобщение до медиите, в което се казва, че днес пленум няма, а има сбирка по интереси.

На основание чл. 32, ал. 8 от Устава на БСП. 72 членове на НС, между които Сергей Станишев, Димитър Дъбов, Георги Гергов, Кирил Добрев, Красимир Янков, Калоян Паргов, Весела Лечева, Атанас Мерджанов, Михаил Миков, Георги Пирински, Драгомир Стойнев, Валери Жаблянов, свикаха пленум на "Позитано"20.

Дневният ред предвижда приемане на Годишен финансов отчет на БСП за 2019 г. Структура, щат и бюджет на НС на БСП, политическа декларация "За единство и идейна същност на БСП, за необходимостта от реална управленска алтернатива на ГЕРБ, както и промени в състава на Централна комисия по избор на председател.

Също така обсъждане на начина на формулиране на решенията на НС на БСП от 13.06.2020 г. и изпълнението им, както и подготовката на "вот на недоверие" към Правителството, утвърждаване на списък с председатели и Общински организации на БСП с численост под 150, имащи право на повече от два мандата според Устава на партията.

За заседанието се регистрираха 72 души от 185. Не е събран необходимият кворум от 93 души и заседанието е нелегитимно, пояснява Нинова. Потърсена от журналисти за коментар ще участва ли в заседанието Корнелия Нинова заяви: "Намирам се в кабинета си на Позитано. Чакам другарите да съберат кворум, за да се включа в заседанието. Такъв не се събра, но използвам случая да заявя:

"Държавата е в институционална криза. Хората са по улиците на страната в желание за промяна. Да се занимаваме с вътрешно-партийни въпроси днес е безотговорно към народа и държавата.

Само преди месец предложих на същите другари всенародна подписка за вот на недоверие и организиране на протести. Те отхвърлиха това предложение и направиха друго- да се състои национална кръгла маса с ГЕРБ.

Днес свикват пленум на Националния съвет без да имат необходимия кворум. Днес пленум няма. Има сбирка по интереси. Тази сбирка е нелегитимна и не може да взима решение. Показателно е, че на нея е допусната да излъчва проправителствената агенция ПИК.

Обръщам се към членовете на партията: недопустимо е в такава криза в държавата да се предизвиква криза в партията с подмяна на легитимните колективни органи на БСП.

Целта е ясна. Не допускайте личните, корпоративни, обслужващи модела на управление интереси да превземат партията. Днес сме призвани да спасяваме България от този модел на управление. Знам, че сте почтени хора, отдадени на каузата.

Бъдете здрави, силни и мъдри, бъдете сред хората, бъдете техният глас, завършва Нинова.

По-късно лидерът на БСП свика втора за деня пресконференция в централата на партията, докато на долния етаж заседаваха част от Националния съвет. 

"БСП са членовете й. Не съм аз, не е Зарков, не е ръководството, не е дори Националният съвет. Членовете на БСП не са разделени по тези въпроси, които обсъждаме днес. Има разделение в Националния съвет", заяви Нинова пред журналисти.

И допълни, че разделителната линия е ясна. "За промяна на мафиотско-олигархичния модел на управление или кръгла маса с него. Аз съм убедена, че членовете на партията са за промяна. Тези, които искат да сядат на кръгла маса с управляващите, си е техен проблем, добави Нинова. 

"След като властта ни отказа събора на Бузлуджа, ИБ решихме да го проведем пред Министерски съвет. На този митинг ще поканим разбира се и други хора, които искат да ни подкрепят. Това ще бъде нашият, на партията митинг, но това не пречи да участваме, да се включваме във всички протести. Датата ще уточним утре на ИБ. Имаме решение, че преместваме националния събор на левицата от връх Бузлуджа пред Министерски съвет, допълни тя.

На съвета членовете на БСП са гласували декларация в подкрепа на протестите:  „Не стойте вкъщи! Да протестираме мирно и да не се поддаваме на провокации. В документа се настоява да се отхвърлят всякакви политически сделки за оцеляване на статуквото, чрез формирането на нов кабинет в рамките на това НС".

"Като отделна точка в декларацията е записано, че БСП подкрепя справедливите искания на българските граждани за законност, сигурност и почтеност. Също така подкрепя и активно участва в спонтанните граждански протести. Призоваваме всички граждани да подкрепят внесения от БСП вот на недоверие в деня на неговото обсъждане в Народното събрание, заяви пред журналисти Калоян Паргов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама