Филчев скептичен за импийчмънт срещу Радев

13:08, 13 юли 20 / Политика 25 2183 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът Румен Радев зове за разрушаване на държавността и това негово поведение "не прилича на офицер от Българската армия". Това заяви бившият главен прокурор проф. Никола Филчев в интервю за сайта "Правен свят".

 

"Такова чудо не е било. Президентът Радев се държи скандално. Той разочарова и отблъсна дори привържениците си", заявява Филчев. Той посочва, че държавният глава управлява от 4 години, но "изведнъж се явява с гръм, маскира се като дисидент с 15 хиляди лева заплата, слиза от бронирания мерцедес и оглавява бунта срещу управляващите, т.е. срещу себе си. Като един Че Гевара от преди половин век в Латинска Америка нашият Радев размахва юмруци, крачи твърдо и зове да изметем управляващата мафия и да изхвърлим мутрите от правителството и прокуратурата".

Филчев смята, че с изказването си, че прокуратурата е „мафия“, която трябва да се „измете“ Радев е призовал да се разруши държавността. "А това е повече от глупост, повече от скандал. То е основание за импийчмънт", посочва бившият главен прокурор.

Малко по-късно в същото интервю Филчев коментира, че може да се спори по въпроса дали има основание да започне процедура за отстраняване на президента Радев. И обяснява 

„Преди няколко дни той призова тълпата да свали властта, „да измете мафията и мутрите от правителството и прокуратурата“. Според някои политици това може да се квалифицира като „държавна измяна“ по смисъла на чл. 103 от Конституцията във връзка с чл. 95 от Наказателния кодекс. Но това становище повтарям е спорно. Първо, спорно е дали изобщо е извършен опит към държавна измяна по чл. 95 НК. И второ, дори и да се приеме, че е налице опит, то съучастието на Радев в този опит е в твърде лека форма, за да повлече след себе си наказателна отговорност. Поради това съм сигурен, че този въпрос изобщо няма да се постави и няма да се стигне до обвинение срещу президента за държавна измяна. И това е правилното, мъдрото държавническо решение. Най-важното е  да се запази социалния мир в страната. Съединението прави силата. Два дни по-късно Радев разбра, че е сгрешил и за да замаже положението официално поиска оставката на правителството и главния прокурор. Това обаче е съвсем различно от подстрекаването на протестиращата тълпа да измете правителството и прокуратурата“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама