"Демократична България" обяви план за рестарт на системата

20:37, 13 юли 20 / Политика 25 2625 Шрифт:
Редактор:

Въвеждане на дистанционно гласуване, възможност граждани да инициират законодателни промени и да подават жалба до Конституционния съд, парламентът да избира главния прокурор, а анкетните комисии да бъдат съставяни от опозицията - това са част от законодателните инициативи, които "Демократична България" предлага и които ще залегнат в бъдещата предизборна платформа на политическото обединение.

Това обявиха в съвместно изявление съпредседателите на формацията Христо Иванов ("Да, България") и Атанас Атанасов (ДСБ), които настояват за предсрочни парламентарни избори, съобщава "Дневник".

В среднощно изявление в събота премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да подава оставка, защото се задава най-тежката финансова криза, а останалите са показали, че не могат да се справят с управлението.

"В центъра на кризата в момента е проблемът на правовия ред в страната, както и съзнанието, че отдавна законът важи за едни, а беззаконието е привилегия на други. Тези, чиято привилегия е беззаконието, го осребряват и са изградили една система на власт, която е фасадна, и тази власт я осъществява Бойко Борисов, но тази власт е зависима и слаба, изпразнена от съдържание. Реалната власт в задкулисието се държи от Делян Пеевски и това, което наричаме събирателно Сараите. Това трябва да бъде спряно. Това искат гражданите на улицата", заяви днес Христо Иванов.

Той добави, че е нужен рестарт на българския правов ред и демократичен процес и модернизация на страната, а затова е необходима "рецепта". Тази рецепта условно раздели на две части, които ще залегнат в предизборна платформа на "Демократична България".

Христо Иванов посочи, че формацията настоява за оставката на главния прокурор Иван Гешев още отпреди избора му, но "за да не бъде сменен Гешев от Франтишек", е необходима системна реформа, която включва реално разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) и отчетност прокуратурата. Димитър Франтишек бе ръководител на Специализираната прокуратура, но изненадващо напусна в края на май, а по-късно името му бе замесено в разследването на антикорупционния фонд "Осемте джуджета".

Разделяне на ВСС и избор на главния прокурор от парламента

Христо Иванов изтъкна, че е необходимо ВСС да бъде "разделен окончателно и напълно на съдийски съдебен съвет и това да бъде сърцето на съдебната власт в България". По думите му следва в него да има минимална обществена квота, за да се избегне капсулация на професионалното съсловие.

"Отделно изборът и освобождаването на главния прокурор трябва да бъдат подчинени на Народното събрание", заяви Иванов. По думите му този избор трябва да става с голямо мнозинство, например 3/5, а обвинител №1 да се отчита пред парламента.

"Системният проблем е, че имаме прокурорска власт, която не се отчита пред суверена. Виждаме ежедневно в поведението на Гешев човек, който се държи като политически играч, като част от някаква мафиотска организация, която е завзела властта в страната и който абсолютно не смята, че дължи на някого обяснение за своите действия. Мястото, чрез което в една демокрация се осъществява демократичната отчетност, е парламентът", изтъкна Иванов.

Дистанционно гласуване

Съпредседателят на "Демократична България" посочи, че една част от българите - тези, живеещи в чужбина, са изтласкани от изборния процес. Затова предлага въвеждане на дистанционно гласуване и посочи, че формацията има капацитета да въведе електронно дистанционно гласуване, но предложи и друг вариант.

"Имаме конкретно законодателно предложение за въвеждането на гласуване по пощата. Това се прилага във всички развити демокрации от XIX век. Ако не можем да влезем XXI век, поне да приложим решения, които са известни от XIX век", призова Иванов.

Пряка конституционна жалба

Въвеждането на възможността за пряка конституционна жалба съпредседателят на "Демократична България" обоснова с необходимостта "българския Конституционен съд да престане да бъде форум само на политическия елит" и изолацията на политическия елит да бъде прекратена.

"Това означава въвеждане на пряка конституционна жалба - всеки български гражданин да може да осъществява своите права пред Конституционния съд и да прилага конституцията пряко", заяви Иванов.

Гражданска законодателна инициатива

Идеята тук е по предложение на 10 хиляди граждани и без посредничеството на политически партии да може да се внасят законодателни инициативи в Народното събрание

Анкетните комисии - на опозицията

Друго посочено предложение е парламентарните анкетни комисии, които не са постоянно действащ орган, а се създават само по конкретни проблеми, да бъдат съставяни само от опозицията.

"Това означава, че в следващия парламент, независимо кой ще бъде в опозиция, опозицията ще има едни много важен инструмент - да рестартира българския парламентаризъм, който в момента е сведен до абсолютна нула. Българският парламент е гумен печат", заяви Христо Иванов.

Промяна в конституцията

"Искаме чрез промяна на конституцията да бъде въведена реална лустрация, за да бъдат прекратени всички онези отровни връзки между тоталитарното комунистическо минало и днешния политически живот, защото те не са прекратени. И днес виждаме, че почетен председател на българското задкулисие е Ахмед Доган, сътрудник на Държавна сигурност. Виждаме, че в управляващата партия е човекът, който спря предишния опит за лустрацията в Конституционния съд - Георги Марков, също доносник на Държавна сигурност", заяви Иванов.

Той добави, че предложеният от "Демократична България" пакет изисква промени в конституцията и в изборното законодателство, но не и свикване на Велико народно събрание, което по думите му щяло да осигури още месеци живот на сегашното Народно събрание, което определи като безплодно.

Атанас Атанасов посочи, че предложенията не са плод на скорошни хрумвания, а проект от създаването на политическото обединение. Двамата днес настояха и за оставка на вътрешния министър Младен Маринов и заявиха, че ако тя не стане факт до края на деня, в 18 ч. ще отидат пред МВР, за да я настояват лично за нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама