Метамфетамин

10:00, 18 юли 20 / Любопитно 25 8304 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

Наркотиците винаги привличат медийното внимание, защото са проблемна тема. Много е писано и казано за различните видове нелегални вещества, но метамфетаминът е сравнително нова дрога, на която ще се спрем малко по-подробно. Придобила е популярност не само сред т.н. наркомани, но и сред младежите. Важно е да се разбере, какво точно представлява вредното вещество и как се повява то на черния пазар.

Химическата структурата на метамфетамина е много близка до тази на фенилетиламина (хранителна добавка със стимулиращо въздействие върху централната нервна система).Чист кристален метамфетамин е синтезиран за първи път през 1919 г., а амфетамин, който е също много близък по структура и въздействие, е създаден още по-рано, през 1887 г. Американската фармацевтична компания "Смит, Клайн и Френч" ("SK & F") , рекламира през 1932 г. инхалатори за запушен нос "Бензедрин", съдържащи амфетамини и скоро след това откриват, че новият продукт отделя стимулиращи молекули като допамин - вещество, което прави човека щастлив. Поради тази причина, хората  започват да извличат наркотика от подплънката на инхалаторите. Скоро след това се открива, че метамфетаминът също действа като стимулант.
 
За разлика от кокаин, морфин и хероин, новата дрога не се намира в природата, а е синтетично произведена. Подобни по структура молекули се откриват в определени растения, но според научни изследвания те не съдържат амфетамин или метамфетамин. Извлечените от растенията наркотици се разпространяват нелегално и през граници. Метамфетамините обаче се различават, защото могат да бъдат направени при лабораторни условия навсякъде по света, следвайки рецепти от интернет и използвайки химични вещества, закупени от магазин. Структурите на амфетамин и метамфетамин са изключително близки до тези на легалните лекарства, но за разлика от растително извлечената молекула на фенилетиламин, те не се разграждат от ензимите в черния дроб, защото са направени синтетично. Но как тази дрога добива популярност?

През Втората Световна Война, войници от двете страни на конфликта, приемат метамфетамин за да останат нащрек по време на мисии. Наркотиците не се разпространяват само сред армията, но и сред цивилното население. Автори на книги, взимат стимулиращата дрога, докато пишат романите си. През 1951 г. Джак Керуак успява да завърши бестселъра "По пътя" само за три седмици, "благодарение" на нелегални стимуланти. Министър-председателят на Великобритания Антони Идън, използва инхалатора "Бензедрин" по време на Суецката криза през 1956 г. Спортистите също приемат метамфетамини, но ги заменят със стероиди, чиято забрана за използване влиза в сила от Олимпийските игри през 1967 г. и въпреки това, скандалите с използването на метамфетамини са често срещани. Как и защо се разпространяват тези наркотици?

Първата сериозна злоупотреба с амфетамини е по време на Втората световна война в Япония.  По-късно, чак през 1951 г., дрогата се разпространява в Америка, като стимулиращо лекарство. Поради това си качество, то се използва най-вече от шофьори на камиони и студенти, за които е изключително важно да останат будни и концентрирани за по-дълго време и често дори и през цялата нощ. Страничен ефект на амфетамините е загубата на апетит и поради тази причина дълго време са били предписвани от лекари с рецепти за отслабване. "Освежаващите" качества на наркотиците ги правят модерни сред хипитата през 60-те години на миналия век. Това обаче се променя през лятото на 1967 г., когато марихуаната и халюциногенни вещества стават на мода. Все повече случаи на загинали се появяват от венозни инжекции на метамфетамин. След този трагичен епизод, започва разпространяване на предупреждения за употребата на веществото. И все пак през 80-те години на миналия век избухва нов бум, свързан със синтезирането на големи кристали метамфетамин хидрохлорид или кристал мет, който не се приема венозно. Тази нова форма на наркотика добива огромна популярност в Америка и се смята за една от големите епидемии, с която държавата не се е справила. За жалост, поради това, че наркотикът е синтетичен, метамфетаминът намира място и употреба в Европа, където също води до подобни проблеми.

Метамфетаминът има много имена: спийд, кристал мет, лед или само мет, но последиците от него са едни и същи – ужасни и в повечето случаи, дори фатални. Дрогата е изключително пристрастяваща и достатъчно опасна за да застраши живота на милиони хора, както по света, така и у нас. Затова е важно да се знае повече за тези проблематични вещества и да се набляга на унищожителните последици от тяхното използване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама