Правосъдното министерство предлага законови изменения за дейността на колекторските дружества

17:17, 14 юли 20 / Политика 25 1753 Шрифт:
Редактор:

Работната група, създадена със заповед на министъра на правосъдието Данаил Кирилов на 9 юни 2020 година, предложи правна рамка на дейността на т. нар. колекторски дружества, на кредитодателите, осъществяващи дейност извън регулациите на Българската народна банка, и на дружествата за предоставяне на бързи кредити.

Така с проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите (ЗЗП) се защитава потребителят и се търси баланс в отношенията между кредитор и длъжник. С цел осигуряване на яснота на длъжника относно легитимността на финансовата институция, на която се прехвърля вземането, се предлага купувачът да бъде лице, вписано в регистъра по чл. 3а от ЗКИ, съобщава БГНЕС.

Предлагат се и подробни разпоредби за регулиране на събиранията на взиманията, които да не накърняват честта, достойнството и правото на личен живот на потребителите.

Мая Манолова внася законопроект за колекторите

Законопроектът задължава кредиторите да осъществяват контакти само лично с длъжника, като се конкретизира време и място за това. Въвежда се задължение за предишния кредитор винаги да уведомява длъжника при прехвърлянето му.

Няма да се прехвърля и частично на един или на няколко кредитора вземане, за да се прекрати практиката да се цедират отделни лихви, разноски и главници. Предвидени са и административно-наказателни разпоредби при неизпълнение на задължението за уведомяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама