Акцент на деня: Срещу протестите Гешев вади СРС-та от каскета

17:30, 14 юли 20 25 3071 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Шести ден продължават протестите с искания за оставки на правителството и на главния прокурор. Десетки хиляди всяка вечер се събират под прозорците на властта и настояват за нови избори и рестарт на системата. Примерът им е заразителен и протестните действия малко по малко обхващат и другите големи градове в страната.

Лятото на нашето недоволство прикова вниманието на европейските медии и лидери и изведнъж случващото се в малка България стана тема на разговор в цяла Европа, че дори и отвъд океана. Брюксел и Вашингтон ни чуват, но в София властта си прави оглушки. Не че не чуват протестите, просто не ги разбират - защото според правителство и прокуратура страната ни се развива с такива темпове и блясък, че могат само да ни завидят. И по-добре да мълчим, да седим вкъщи и да кротуваме, защото иначе ще счупим държавата. Пък и най-хубаво ни е с ГЕРБ, защото от тяхното управление има "видими резултати", "работа и стабилност".

Незнайно защо обаче тълпите по площадите не се хванаха на тези приказки, нито пък се стреснаха от прокобите на Гешев, че Прокуратурата е обект на политически натиск. Не се объркаха и от странното поведение на различните опозиционни лидери от ляво и от дясно, които хем призоваха за единен отпор срещу правителството, хем бяха недоволни, че трябва да делят площада с хора с други убеждения. Не се изплашиха и от случаите на полицейска агресия. Странни хора!

След като видя, че недоволството няма да стихне, главният прокурор реши да се справи със ситуацията по друг начин - пося семето на съмнението, че протестите са дирижирани и финансирани от бизнесмена в изгнание Васил Божков. За целта Гешев извади от каскета цял куп СРС-та, в които участват хазартният бос, един политик, един журналист и един неизвестен мъж.

4 телефонни записа

Държавното обвинение изпрати до медиите 4 телефонни записа, заедно с подробно описание на разменяните между участниците реплики. От тях става ясно, че Божков финансира протестите срещу кабинета като целта му е свалянето на Борисов от власт. За целта успоредно с това той продължава концентрираната атака срещу финансовия министър Владислав Горанов. Хазартният бос разкрива, че е получил оферти да финансира различни партии в следващия парламент и вече обмисля законови промени, с които да ограничи правомощията на главния прокурор и да го превърне във "фигурант". На дневен ред е и въпросът за състава на евентуалния кабинет на президента като според бизнесмена и "там трябва да се съветва".

На база на разговорите прокуратурата е започнала ново разслевдане срещу Божков по Глава Първа от Наказателния кодекс, която засяга престъпления срещу законовия ред и може да се прилага за извършени престъпления в чужбина.

Ало, ало

Естествено основният въпрос след появата на записите е дали те са автентични или са манипулирани. Отварянето на файловете в програма за аудио обработка показа, че три от записите - два с журналиста и основател на Frognews.bg Огнян Стефанов и един с депутата от "БСП за България" Александър Паунов, са с миксирани канали. Т.е. и в двата се чува едно и също. Записът с мистериозния мъж обаче е с два отделни канала - по един за него и за Божков, което дава възможност за "монтиране" и режисиране на единия канал. 

Автентичността на останалите разговори обаче набързо бе потвърдена от събеседниците на Божков. Огнян Стефанов коментира, че контактува с хазартния бос само служебно и не вижда нищо укоримо в разговорите им. Той отрече протестите да са платени и да има роля в организирането им. Признанието на Александър Паунов за комуникацията с Божков не дойде лично от него, а бе оповестено от лидера на левицата Корнелия Нинова. Тя обяви, че Паунов е част от парламентарната група, но не и от партията и затова от днес ще бъде независим депутат в парламента.

Самият Божков също не отрече да е водил тези разговори, но не бе впечатлен от действията на Гешев. Той коментира, че нищо от тези "Разтърсващи доказателства" не е новост за хората, които следят дейността му в социалните мрежи и мнението му.

Тепърва ще стане ясно дали записите ще успокоят напрежението или още повече ще нажежат обстановката. Дори и част от протестиращите да са подпомогнати от бизнесмена, това едва ли е повод за успокоение от страна на управляващите, защото недоволство има и то е факт. Колкото по-бързо осъзнаят това, толкова по-добре за всички.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама