БСП внесе вота на недоверие срещу правителството

14:09, 15 юли 20 / Политика 25 2089 Шрифт:
Редактор:

Депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ внесоха в деловодството на парламента вота на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“, съобщава БГНЕС.

Това е петият пореден опит на опозицията да свали правителството. Темата на вота отново е свързана с корупцията, но този път той съвпадна с продължаващите протести в София, а от началото на седмицата - и в редица градове на страната.

През 2018 г. левицата пак пробва да свали от власт правителството на Бойко Борисов с мотиви за провала му в областта на противодействието на корупцията. Останалите три опита през годините бяха свързани със секторите сигурност, здравеопазване и околна среда и води.

„Основният ни проблем в битката с корупцията, която водим 4 години непрекъснато и последователно, беше страхът на хората. Днес народът се освободи от страха и по улиците на България“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след внасянето на вота.

Нинова направи изявление след внесения от депутатите на опозицията вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“, който е на тема борба с корупцията. Лидерът на левицата припомни, че първият опит на БСП да свали управляващите също беше на тази тема.

Следващият ход на Борисов идва след Европейския съвет

„Различното в този вот е, че не просто се спираме в десетките корупционни скандали, а представяме пред обществото механизмите, мрежата и пипалата, чрез които правителството на Бойко Борисов създаде паралелна държава и тя управлява истинската. Той създаде условия мафията да управлява България“, смята Нинова.

Според нея паралелната държава има няколко измерения. „Първо – в законите, които приема мнозинството, се залагат корупционни интереси на олигарси. Второ – институциите се използват за реализацията на тези интереси. Трето – назначават се хора, които да назначават и провеждат тези интереси. Четвъртият елемент на тази мрежа е абсолютната безнаказаност на виновниците на престъпления“, каза още Нинова.

„Най-важното е всеки да се определи на чия страна е“, допълни още лидерът на левицата, която за пореден път изрази подкрепата на партията ѝ за протестите на граждани в София и други градове на страната, които определи като справедливи.

Според нея предложението на премиера Борисов за общ план за стабилизация на страна е направено от страх. „БСП няма да прави общ национален план за излизане от кризата с правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Няма да правим сговор с мафиотския и олигархичен модел на страната“, категорична е Корнелия Нинова.

Така, според Нинова, единственият изход от създалата се политическа криза е оставката на кабинета.

Лидерът на БСП призова и за справедливост за пострадалите по време на протестите момчета, за които има съмнения, че са станали жертва на полицейско насилие. „Искаме отговорност за пребитите без никаква причина млади хора“, призова още Нинова.

Съгласно правилника за дейността на Народното събрание разискванията трябва да започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението в деловодството. Гласуването в пленарна зала ще се проведе 24 часа след края на обсъжданията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама