На 30 юли Конституционният съд решава за имунитета на Радев

14:27, 15 юли 20 25 2233 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

На 30 юли Конституционният съд ще вземе решение по питането на главния прокурор Иван Гешев дали действащ президент може да бъде разследван. Това става ясно от съобщение на сайта на институцията.

Припомняме, че в края на януари Иван Гешев поиска от Конституционния съд тълкуване на разпоредбата от Конституцията, която гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Главният прокурор настоя и за отговор каква е разликата между понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“. Той се интересува още и дали и как прокуратурата може да образува досъдебно производство спрямо президента и вицепрезидента. През март Конституционният съд допусна за разглеждане въпросите на Гешев за имунитета на Радев.

Повод за отправените въпроси станаха досъдебно производство срещу командира на Военновъздушните сили, по време на което са се появили съмнения за това, че президентът е участвал в осуетяването на антикорупционната комисия спрямо съпругата му Десислава Радева. От държавното обвинение дори разпространиха аудио файлове от телефонни раговори за въпростната проверка, в един от които участва и самият Румен Радев.

Темата за имунитета на държавния глава бе поставена отново на дневен ред при последната акция на Прокуратурата, когато бяха арестувани двама от най-близкото обкръжение на Радев и започна вълна от протести. Малко след това главният прокурор обяви, че президентът дължи отговори дали е знаел за действията на своите съветници. Гешев посочи, че очаква решението на Конституционния съд по въпроса за имунитета на Радев, но е готов да изчака края на мандата му.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама