Д-р Павел Николов: Полезно или вредно е слънцето през лятото?

12:30, 17 юли 20 25 2249 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Д-р Павел Николов е специалист кардиолог в УМБАЛ "Александровска", всяка седмица той ще ни представя съветите и препоръките си как да живеем здравословно и да се грижим за своето сърце.

Снимка: Личен архив

Слънцето е най-важният източник на енергия и животът на Земята не може да съществува без него. Част от невидимия спектър от слънчевите лъчи са ултравиолетовите, които се делят на три основни типа – UVA, UVB и UVC като в зависимост от дължината на вълната преминават в различна степен през кожата. Единствено UVB – лъчите стимулират продукцията на витамин Д, влизайки в контакт с кожата.

Витамин Д от своя страна е уникален мастно-разтворим витамин, който се намира в много малък брой храни. Приемайки този витамин чрез излагане на слънце, храна или като добавка, той е в неактивна форма. Едва след неговата двуетапна активация в черния дроб и бъбреците се формира активната му форма 1,25 – дихидроксихолекалциферол или калцитриол (вит. Д3). Неговата основна роля е като регулатор в калциево-фосфорната обмяна, но редица проучвания разкриват връзка между нивата на витамин Д и над 200 заболявания, сред които болест на Алцхаймер, деменция, депресия, сърдечно-съдови и редица туморни заболявания.

Витамин Д играе ключова роля във формирането на костите, поради което е от изключително значение подрастващите да синтезират или приемат достатъчно количество от него.

На практика се счита, че за нашите климатични особености няколко пъти седмично 10 до 30- минутен контакт със слънчевите лъчи с откритите части на тялото през пролетно-летния сезон са напълно достатъчни за превенцията на витамин Д – дефицит. Разбира се това зависи строго от типа кожа, възрастта, склонността към изгаряне както и времето, през което се излага тялото на слънчевите лъчи. Въпреки достатъчната експозиция при някои хора е необходимо приемането на витамин Д като добавка. Препоръчителната доза е от 400 до 1000 IU/дневно като не бива да се забравя фактът, че това е мастно-разтворим витамин и неговото усвояване се улеснява при едновременния прием с храна, богата на мазнини. Авокадото и ядките също повишават абсорбцията (усвояването) му.

Ултравиолетовите лъчи имат различни свойства. Представляват крайъгълен камък в т.нар. фототерапия при различни кожни заболявания като например псориазис. От друга страна те представляват рисков фактор за редица туморни кожни заболявания и особено меланомът – един от най-злокачествените тумори в човешкия организъм.

С особено внимание трябва да се излагат на слънчевите лъчи хора с чувствителна кожа, които лесно „изгарят“, такива с множество невуси (бенки) или с наличие на болен с неопластично кожно заболяване в семейството. Силата на ултравиолетовите лъчи зависи от различни фактори. Ето някои факти и съвети:

  1. UV-лъчите са най-силни между 10 и 16ч., през пролетно-летния сезон. Нарастват с увеличаване на надморската височина и с доближаване към екватора.
  2. Дори и в облачни дни лъчите преминават и достигат земната повърхност. Използвайте подходящи слънцезащитни кремове и през тези дни.
  3. Ултравиолетовите лъчи се отразяват от повърхности като вода, пясък, сняг, което увеличава експозицията на тялото при наличие на такива.
  4. Следете стойностите на UV-индекса и съобразявайте излагането на слънчевите лъчи. Използвайте подходящ висококачествен слънцезащитен крем.

И най-важното. Бъдете здрави!

За повече информация: e-mail: [email protected] или на тел. 0899/ 336 900

 

Още по темата:

Д-р Павел Николов: Пази ли българинът сърцето си
Д-р Павел Николов: С какво да храним сърцето си
Д-р Павел Николов: Вирусът ни учи да живеем с новото "нормално"
Д-р Павел Николов: Как да се пазим за безпроблемна бременност

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама