Очаква се скоро откриване на Българската гимназия в Одеса

14:54, 17 юли 20 25 1840 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Постигната е голяма победа за българската общност в Украйна, за българското правителство и НФСБ в резултат на усилията да бъде защитена целостта на нашата диаспора в Болградския район. Преди час Украинският парламент гласува с внушителното мнозинство от 238 гласа „за”, като част от административната реформа, създаването на Болградски район с по-разширени граници, обхващащи компактното българско население, съобщиха от НФСБ.  

Победата идва след прякото ангажиране на лидера на НФСБ Валери Симеонов целостта на българската общност да бъде запазена и нейните интереси и права да бъдат защитени. По негово предложение Народното събрание на Република България излезе с декларация, с която се обяви срещу подготвяното разделение на Болградския административен район на 5 части, което щеше да нанесе тежък удар върху българската общност там.

Преди това – през октомври 2018 г. премиерът Борисов и Валери Симеонов, като вицепремиер тогава, поставиха при посещението си в Украйна въпроса за целостта на Болградския район, изучаването на българския език и подобряването на инфраструктурата в района. Последваха телефонни разговори на Борисов и Симеонов по постигнатите договорености, важни за българската диаспора, както с президента Порошенко, така и с наследника му Зеленски.

Асоциацията на българите в Украйна, оглавявана от депутата от Върховната рада на Украйна Антон Киссе, изрази своята благодарност и задоволство от решението и подкрепата на майка България за постигането на тази историческа победа, отговаряща на надеждите и очакванията на цялата българска диаспора.

Преди седмица образователните министерства на България и Украйна са подписали спогодба, регламентираща изучаването на български език в населените с българи райони на Бесарабия и Запорожието.

Борисов: Изграждаме българско училище в Одеса и украински културен център в София

Очаква се в най-скоро време откриването на Българска гимназия в Одеса и на Украински културен център в София.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама