Сериалът "Чернобил" получи седем награди за телевизионно майсторство

17:46, 18 юли 20 / Култура 25 3046 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Минисериалът "Чернобил" получи седем награди на Британската академия за кино и телевизия (БАФТА). Наградите за телевизионно майсторство бяха обявени в петък вечер на онлайн церемония, съобщава ТАСС, цитиран от БТА.

Сериалът бе номиниран в 14 категории. От академията бе отличен режисьорът Йохан Ренк от Швеция, исландската композиторка и носителка на "Оскар" Хилдур Гуднадотир, създала оригиналната музика за сериала, художничката на костюмите Одил Дикс-Миро. Другите награди бяха за операторска работа и осветление, за сценография и за звук и монтаж, съобщи bTV.

Сериалът „Чернобил“ с най-много номинации за наградите БАФТА

Сериалът е номиниран и в още три категории за телевизионните награди, които ще бъдат обявени на 31 юли. Актьорът Джаред Харис, който изпълнява ролята на акад. Валерий Легасов, е номиниран за най-добър актьор в главна роля, а шведският актьор Стелан Скарсгард е с номинация за второстепенна роля за образа на Борис Щербин. "Чернобил" се бори и за наградата за най-добър минисериал.

Тази година наградите за телевизия на БАФТА са разделени на две и лауреатите се обявяват в различни дни. Наградите за телевизионно майсторство отличават постиженията в отделните аспекти на телевизионната продукция, като режисура, сценарий, операторско майсторство. Телевизионните награди отличават продукциите в различни жанрове и формати, както и най-добрите актьори и водещи.

През февруари БАФТА обикновено обявява наградите си за кино, които традиционно предизвикват най-голям интерес в световен мащаб и се смятат за британски еквивалент на "Оскар". Заради пандемията през 2021 г. наградите БАФТА за кино ще бъдат обявени през април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама