Десетият ден на протест без нарушения и въпреки дъжда

22:10, 18 юли 20 25 3226 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

За десети ден в София граждани излязоха на протест с искане за оставката на правителството и на главния прокурор. Времето в столицата е дъждовно, но въпреки това протестиращи се събраха пред сградата на президентството. Движението по бул. "Цар Освободител" бе блокирано, полицейското присъствие засилено. 

От МВР съобщиха, че протестът е приключил без нарушения на реда. Задържана е млада жена, носила демонстративно газово оръжие

Десетият протест срещу управляващите съвпадна с годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. На площад "Независимост" в негова памет прозвуча националният химн. Отекнаха и стихове на Христо Ботев. Протестиращите бяха с чадъри и дъждобрани. Развяваха трибагреници, носят и лика на Апостола. Скандираха "Оставка и затвор". 

Снимки: БГНЕС

Организаторите на протеста, нарекли се "Отровното трио"- Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков, обявиха, че протест ще има и в понеделник. Началният час е 7.00, а мястото- жълтите павета пред Народното събрание. Тогава ще се проведат дебатите по внесения от БСП вот на недоверие към кабинета на тема корупция. 

Недоволства имаше и в други градове на страната, сред които Варна и Русе. Протестите се пренесоха и в чужбина- българи поискаха оставки от Лондон, Мадрид, Брюксел, Париж, Копенхаген.

Караянчева предупреди, че служебният кабинет ще ни остави без парламент в условия на криза

Въпреки нестихващото недоволство според управляващите изходът не е служебен кабинет. Председателят на парламента Цвета Караянчева изказа мнение, че президентът Румен Радев дори имал готов кабинет. „Единение не се постига с вдигнат юмрук“, коментира тя. По думите на Караянчева протестите били спонтанни, а правителството и премиерът чували какво казват хората и реагират.

В протестното шествие вчера се включиха хиляди българи. Недоволни граждани се събраха първо пред Съдебната палата, после се присъединиха към протестиращите на жълтите павета. Шествието мина покрай Народното събрание и Орлов мост, стигна и до БНТ с искане за оставката на генералния директор Емил Кошлуков. Вчерашният протест бе мирен и традиционно завърши с националния химн.

Хиляди скандираха "Оставка" на площад "Независимост"

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама