Последната българска подводница става музей

10:31, 19 юли 20 25 1783 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Последната българска военна подводница „Слава“ е на път да се превърне в музей. Това става благодарение на Съюза на подводничарите в България, които искат плавателния съд да бъде увековечен. 

За ветераните подводничари от Варна „Слава“ не е просто плавателен съд, а начин на живот. Именно за това те решават абсолютно доброволно и със собствени средства да превърнат подводницата в музей. Ветераните от запаса си спомнят с любов за силата на подводния ни флот.

"Най-добрите години от живота ми преминаха на подводниците, а тя е една от тях. Най-великият ден за дивизиона беше, когато и 4-те подводници бяха в морето. Само един ден се случи това и ние се гордеехме с него. Иначе случки много - и хубави, и лоши, но ние помним хубавото само", споделя кап. I ранг Станко Станков – председател на „Съюза на подводничарите“, пред Нова телевизия.

"Лично за мен подводницата представлява, не само кораб, не само подводница, а и дом. Не само за мен, а и за всички, които са служили", категоричен е мичман Цветко Цветков.

Предстои „Слава“ да бъде електрифицирана с екологична система чрез слънчеви панели и ветрогенератор. Доброволците от "Съюза на подводничарите" се опитват да възстановят и системите за вдигане на перископите и антените, за да могат посетителите да усетят духа на подводното плаване.

Средствата от продажбата на билети ще се насочват директно към дейности по възстановяване на плавателния съд. Въпреки, че все още по подводницата се работи, тя вече е отворена за посетители, а официалното откриване на „Слава“ като музей ще бъде на 18 август.  

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама