Всеки втори българин пие бира поне веднъж седмично

18:40, 20 юли 20 25 1685 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Всеки втори българин твърди, че пие бира поне веднъж седмично, а всеки пети българин смята, че пивото е съвременен и модерен продукт, твърдят от Съюза на пивоварите в България, цитирани от bTV. 

В годишни данни за бранша се взема предвид и кризата с коронавируса, която е повлияла по един или друг начин консумацията на бира у нас за първото шестмесечие. 

Според информацията продажбите на наливното пиво, очаквано, намаляват значително и за първите 6 месеца на 2020 г. са едва 2% от бирения пазар.

Сегментът на стъклените бутилки също намалява заради намалената покупателна способност на потребителите, слабата реализация през заведенията и силно намалелият туристически поток.

За сметка на това потреблението на пиво в пластмасови бутилки се увеличава. Запазва се и тенденцията за увеличаване на продажбите на кенове. 

Заради пандемията продажбите на бира през заведенията са намалели с около 60%. Продаденото количество през магазините остава почти на нивата от миналата година, отчитат още от Съюза. 

Кой пие най много?

36% от населението на България смята бирата за подходящо питие, а при активните консуматори - 60%. Според извадката най-големите любители са на възраст между 30 и 49 г. 

Любопитен факт е, че най-много бира се консумира в Русе. Жителите на крайдунавския град пият пиво 14 пъти в месеца. Те са следвани от Плевен - 12 пъти месечно и Варна - 11 пъти. От Съюза на пивоварите отбелязват, че въпреки кризата тенденциите и нагласите към потребителите са се запазили, а в някои аспекти дори са положителни. 

Ръст в консумацията на безалкохолно пиво

Над 10 млн. литра е консумираната нискоалкохолна и безалкохолна бира в България през 2019 г. Всяка година тенденцията е обемът да расте. Осреднената стойност на безалкохолните бири в ЕС е 3%. 

Отбелязва се още, че пивопроизводството единствено позволява продукти с 0% алкохол - възможност, която дава хоризонт да бъдат удовлетворени изискванията на все повече консуматори.

От Съюза на пивоварите у нас уточняват, че в България се произвеждат над 150 различни марки и стилове пиво. В страната оперират три големи и 28 малки и средни предприятия.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама