Акцент на деня: Оставки само на думи

17:30, 20 юли 20 / Политика 25 3262 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Гражданското недоволство срещу правителството и главния прокурор не стихва. Премиерът Бойко Борисов поиска оставките на трима ключови министри- Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. Като ги жертва ГЕРБ ясно цели да разсее съмненията за обвързаност с ДПС и да потуши напрежението. Според съобщеното от пресцентъра на ГЕРБ и тримата са изразили готовност да си тръгнат. После дойде затишието.

Никакви оставки черно на бяло. Официално министерските оставки не са внесени. След коалиционен съвет стана ясно, че се готви голям ремонт на кабинета, дори с опция Борисов да не е премиер. Възможно е оставките да се бавят, за да бъдат внесени направо с въпросните промени. Практика е в проекторешенията за освобождаване на министър да се вписва и кой ще го замести.

Изненади относно вота на недоверие не се очакват. Управляващите са сигурни, че няма да мине. Гласуването ще бъде още утре, в първия възможен ден след дебатите. С оглед на това бързане, в следващите дни можем да очакваме и следващия ход на коалицията.

Депутатите поработиха на фона на протест и полицейска обсада

Къде са тримата министри? Любимо занимание на БСП в парламента е да констатират кой министър го няма и да го привикват да им отговаря за едно или друго. Премиерът Бойко Борисов рядко ходи в Народното събрание, а от левицата не пропускат да го отбележат. Днес настана и малко объркване- по информация на Цвета Караянчева Горанов, Маринов и Караниколов били в отпуск. По-късно министрите на икономиката и на финансите дойдоха в парламента. От ГЕРБ защитиха лидера си Борисов, че причината да не присъства е работата му в Брюксел.

Виждаме ли причините? Владислав Горанов заяви, че не намира основания да му бъде искана оставката точно в този момент. Той обърна внимание колко е удовлетворен от интеграцията на България в Банковия съюз и приближаването до еврото. Министърът категорично отрече да е обвързан с ДПС и ни припомни: „Бях първият човек, застанал до Борисов в дебата от март 2009 г. преди изборите, които той спечели и започна първия мандат“. Можем да кажем, че Горанов е сред най-стабилните имена в кабинетите на Борисов. В последно време му се налагаше често да обяснява в какви отношения е с хазартния бос в изгнание Васил Божков, след като той огласи кореспонденция с „Vladi”.

ГЕРБ не си пазят „местенцето“, ама не го и дават

Емил Караниколов е на друго мнение- готов е да подаде оставка, но сам. „Не разбирам защо и колегите ми - Младен Маринов и Владислав Горанов трябва да носят този печат“. Караниколов изтъкна успехи на двамата в ресорите им, а за себе си все пак каза, че икономиката преди коронавируса не била в тежко състояние. „Напротив - ръст на заплатите, рекорден брутен вътрешен продукт, рекорден износ за България. В кондиция сме". Караниколов е назначение от квотата на „Атака“, а последният скандал около него беше знаковото му посещение в Обединените арабски емирства, когато вместо с медицинско оборудване за справяне с коронавируса се върна с тонове фурми.

Тих по темата е само вътрешният министър Младен Маринов. Освен от Борисов, оставката му беше поискана и заради кадрите с полицейското насилие на протестите и сблъсъците край „Росенец“. Министърът пък отказа да приеме оставката на директора на областната полиция в Бургас заради случилото се край „летните сараи“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама