Ден 12 на протести: Блокираха центъра на София, арестуван е бивш депутат

23:05, 20 юли 20 25 4403 Шрифт:
Редактор:

Над четиринадесет часа продължи гражданското недоволство и блокадата пред парламента  в 12-ия ден от протестите.  

Стотици граждани прекъснаха трафика и заеха пространството пред централния вход на парламента с възгласи за незабавна оставка на правителството и на главния прокурор и нови избори.

Малко след 21:00 часа протестиращите се преместиха пред сградата на Министерски съвет, където за дванадесета поредна вечер скандират "Оставка".

Час по-късно те преминаха през съдебната палата и продължиха по пешеходната част на бул. "Витоша" и "Патриарх Евтимий".  

Множеството продължи по бул. "Васил Левски" в посока Ректората на Софийския университет, където след 23:00 часа приключи  протестът.  

Преди това блокираха кръстовището пред Софийския университет и "Орлов" мост. 

Протест се проведе и пред БНТ за оставката на генералния директор Емил Кошлуков. Той е организиран от движение "Боец" и на него присъстват активисти на "Демократична България".

Част от протестиращите се преместиха пред Първо РПУ в София, където е задържан за 24 часа бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов. Той е задържан за съпричастност към принудителното спиране на столичното метро по-рано днес.

Снимки: ТОПНОВИНИ

По-рано в протеста пред парламента се включиха също и няколкостотин души, работещи в хазартния бизнес. Те уточниха, че 200 хил. души работят в този бранш и са против проекта на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта, които щели да доведат до съкращаването на много хора, съобщава "Дневник".

Снимки: Юлиан Тодоров

 
Протести има в редица градове в България. По данни на БНР в Благоевград се оформят два фронта на недоволството. Едната група продължава с протести на централния площад, а другата се присъединява към демонстрациите в София. В Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Стара Загора също има насрочени демонстрации.

Снимка: ТОПНОВИНИ

В Стара Загора стотиците протестиращи издигнаха чучело на премиера Бойко Борисов, което бе начело на шествието до офиса на партия ГЕРБ в града, където куклата бе запалена и изгорена, предава БГНЕС.

 

Снимка: БГНЕС

Протестът в столицата започна в 7 ч. сутринта, а недоволните обявиха, че от днес втърдяват мерките и ще пречат ефективно на работата на властта.  

Малко след 8 часа сутринта недоволните намериха начин да спрат движението по булевард "Освободител", като започнаха да пресичат непрекъснато пешеходната пътека до сградата на парламента, малко след това обсадиха булеварда, където са и до сега.  Изключително засилено полицейско присъствие, целият периметър около служебния вход на народното събрание беше отцепен за да не могат да стигнат протетсиращите.

Снимки: ТОПНОВИНИ

От 7 ч. сутринта протестиращите успяха да заемат позиции само пред централния вход на парламента. Полицейски кордони им попречиха да обградят цялата сграда.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 06:16, 21 юли 20

Corosoidite prodaljavat da plasthat i otrovnoto trio stava osthe po- otrovno.Kak li posle sthe se obiasniavate, che upotrebixte mnladoto pokolenie. Razmixte zelta na protestta. M alko za izlaganite i nevinni bulgari. Spiram da vi glefam, zasthoto veche ne moga da vi viarvam.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама