Протестиращи блокираха движението пред Първо РПУ заради задържането на Минчо Спасов

21:40, 20 юли 20 25 3727 Шрифт:
Редактор:

Част от протестиращите са пред сградата на Първо РПУ в София и блокираха движението на бул. "Шипченски проход". Бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов е в районното, за да се изясни дали е бил съпричастен към спирането на метрото днес, съобщава БНР.

Засилено е полицейското присъствие, включително и част от ръководството на СДВР е на място.  Скандиранията на хората са за оставка.

Съмненията за участие на Спасов в инцидента произтичат от видеозаписи от камерите в метростанцията "Софийски университет". Около обяд стана ясно, че протестиращи са блокирали за кратко метрото в посока "Младост". За няколко минути около 14:30 часа движението на влаковете беше спряно от протестиращите.

На място пристигна и Мая Манолова, за да защити Спасов.

"Тук сме с адвокат Татяна Дончева и с адвокат Емил Георгиев. Ние нямаме никаква информация. Основно правило е, че на задържания трябва да му бъде осигурен достъп до адвокат. Ние се осведомяваме от проправителствените медии за това какви могат да бъдат причините. Ние сме отвън, защото не сме допуснати. Никой не даде информация защо е задържан. Това е безобразие и опит да бъде сплашен протестът. Но Минчо Спасов не е от страхливите, нито ние сме от страхливите, така че част от протеста ще се премести пред Първо Районно", заяви Манолова.

В прокуратурата действа ОПГ за завземане на бизнеси, категоричен е Минчо Спасов

 „Има конституционно задължение да си осигури адвокатска защита на задържания в момента на задържането. Това задържане е факт отпреди ние да дойдем тук. Дали те са оформили и кога постановление за задържане, протокол, искане за задържане за 24 часа или каквото и да било, не е ясно. Те не ни допускат. Офицерите на Първо районно са достатъчно много, никой не иска да даде информация, но ние разполагаме с такава, че той е вътре, защото на Минчо са му дали изключения телефон, за да звънне на един човек, и той му е звъннал и сега ще дойде и той“, заяви пред bTV Татяна Дончева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама