Четири ваксини срещу COVID-19 дават добри резултати

10:40, 21 юли 20 25 1870 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Ваксината срещу COVID-19, разработвана от Университета в Оксфорд, e хубава стъпка в правилната посока, но все още сме далеч от крайната точка на пътуването”, коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Нова телевизия.

„Освен ваксината на Оксфорд, още 3 ваксини докладваха добри резултати”, поясни вирусологът.

Учени разработиха ефикасна ваксина срещу COVID-19

„В момента се работи по повече от 100 ваксини срещу COVID-19, които са в различни етапи на проучване. Създадена е сериозна организация, в която влизат 165 държави  - както богати, така и не чак толкова. Те искат да защитят своето население като подпомагат създаването на такава ваксина. Идеята е в началото на следващата година най-уязвимата част от населението да има достъп до нея”, коментира проф. Александрова.

„Ваксината от Оксфорд цели да създаде имунитет срещу вируса SARS-COV-2. Най-имуногенната част в него е т.нар. „шипче”. Тя цели да създаде именно такъв участък в човешкия организъм, за да се даде имунен отговор”, допълни вирусологът от БАН.

По думите й обаче все още няма яснота колко време ще трае създадения имунитет. „Това, което знаем за тази ваксина, е, че предизвиква образуването на антитела при 95% от хората, които са я приели и стимулира клетъчен имунен отговор”, коментира проф. Александрова.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама