Прокуратурата проверява ТЕЦ "Варна" след видео на Христо Иванов

14:43, 21 юли 20 / Политика 25 4325 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Дошли сме тук за да продължим това, което започнахме на Росенец. Там не просто отвоювахме една част от българския бряг и плаж, а доказахме, че това е държавна собственост и всеки български гражданин има право на бъде там. Това каза във видео в профила си във „Фейсбук“ лидерът на "Да България" и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Ние осветлихме мръсната тайна на българската политика- това, че България се управлява от една не обявена коалиция между Патриотите, ГЕРБ и ДПС“, заяви Иванов.

По думите му финансите и енергетиката на страната са поставени под тежка корупционна зависимост от сараите на Доган и неговия чирак Пеевски.

„Това разкритие предизвика може би неочаквано за много хора истинска криза в управлението. Борисов се опита да се освободи от трима свои министри, за да прикрие своите връзки с това задкулисие на сараите, не му дадоха да го направи, не го приеха, но той опита“, припомня Иванов.

„Патриотите се опитаха да заметат далаверата със студения резерв на Доган и Валери Симеонов се появи и каза, че щели да намалят с 10 пъти това, което ние плащаме за студения резерв на Доган. Това всъщност е признание, че досега сме плащали 10 пъти повече отколкото би трябвало“, уточнява той.

Във видеото си Христо Иванов разказва за „тази далавера“, както я определя: „Студеният резерв" е онзи механизъм, който позволява на държавата да си осигури резервни мощност. Ние плащаме на тези ресурси да съществуват и да бъдат в състояние веднага да бъдат включени, за да осигурят мощности за свръхпотребление“.

Д-р Доган е постигнал едно – философският камък е това, което позволява от една купчина желязо да произведеш злато. Д-р Доган успя да направи това, разбира се с наши пари“, заяви Христо Иванов.

Христо Иванов изтъкна, че най-интересното е, че през цялото това време ТЕЦ „Варна“ не работи. То изкарва 54 млн. лв., но не функционира.

Също така той припомня, че през 2019 г. ТЕЦ-ът обявява обществена поръчка, която трябва да осигури ремонтни работи на единствения функциониращ Блок 6-ти, а от документацията става ясно, че блок 6-ти е неуправляем. От друга страна тръбата подаваща газ за захранване е с твърде малък капацитет, за да може да осигури необходимите количества и трябва да бъде сменена. За това отново плащат българските граждани.

Тръбата е заменена от „Булгартранс газ“ ЕАД. След това на Доган му се налага да наложи глоба на ТЕЦ, затова че не може да осигури функционално договорните си задължения.

По думите му Пеевски и Доган винаги се крият зад други хора като жив щит, а през последните години 5 пъти е бил пускан този блок, но няма информация пускането колко време е траело и с каква мощност се е случвало.

Българските държавни институции от прокуратурата до ЕСО действат винаги в полза на философа Доган, затварят си очите, правят се на неразбрали по същия начин като, когато Антикорупционния фонд сезира НАП и не откри нищо. А прокуратурата е била толкова уплашена, че месеци наред две прокуратури играят на пинг-понг в т.нар. спор за подсъдност. Твърдят, че този горещ картоф не е в тяхната компетентност и бягат от отговорност.

Христо Иванов попита защо никой не иска да проверява д-р Доган, а всички искат да му услужат. „Защо ли, защото човекът има 54 000 000 000 и с тях може да си купува магистрати, държавни служители, журналисти. Това е мръсната тайна на българската политика“, категоричен е съпредседателят на „Демократична България“.

Иванов твърди, че правителството е решило да скрие тази далавера, а за парите досега и за мащабната безотговорност и за липсата на управление, кой ще носи отговорност.

По думите му няма да оставят този въпрос така и ще пуснат сигнал до прокуратурата.

„Прокуратурата не се самосезира, когато става дума за Пеевски и Доган, и се обърна към главния прокурор с думите: „Чуваме ли се г-н Гешев, чуваме ли се? Дали случайно ще забележите какво се случва с ето този философски камък, визирайки ТЕЦ „Варна“.

Христо Иванов заяви, че всички трябва да си ходят изброявайки не само ГЕРБ, но и БСП. „БСП създаде Пеевски и се опита да го назначи в ДАНС, а ГЕРБ го нахрани до абсолютно безумни размери. Тази далавера е може би една от най-грозните, но съвсем не е единствената“, изтъкна Иванов и добави, че заради това искат оставката на това управление. Както и на Гешев, който определи като инструмент в ръцете на Пеевски.

Тези хора трябва да бъдат изчистени и да започнем институция по институция да чистим България от корупционерите на Пеевски и на Доган. Това ще стане с оставка, разпускане на парламента и бързи парламентарни избори.

"Най-доволен от подвизите на Борисов е Пеевски, защото ако нещата не се променят, парите, които всеки европейски гражданин отделя от своето благосъстояние ще могат й българските им съграждани в общия европейски дом да достигнат ниво на просперитет, такова каквото е в останалите в Европа, това се казва солидарност. Тези пари, ако не сменим управлението и то Гешев и Пеевски, тези пари ще отидат в джобовете на д-р Доган и други философи" заключи Христо Иванов.

Часове по-късно Върховната касационна прокуратура (ВКП) се самосезира по случая, след публикация на информационния сайт Dnevnik.bg.

Прокуратурата ще провери дали има образувани преписки/досъдебни производства по повод изнесените в публикацията твърдения. Ако в хода на проверката бъдат констатирани данни за извършени престъпления, същите ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност.

От ВКП уточняват, че ще информират българската общественост за резултатите от проверката след нейното приключване.

А Регионалната комисия в Народното събрание одобри промените, касаещи „студения резерв“. Припомняме, че законопроектът цели намаляване на сметките на домакинствата и бизнеса за електроенергия. промените, приети в комисията, се гласуваха правила, които премахват т.нар. „студен резерв“, които облагодетелстваха с десетки милиони ТЕЦ-овете на Доган и Ковачки. След гласуването в пленарната зала министърът на енергетиката ще има правото да отпуска този резерв към държавната централа. От ВМРО отбелязват, че това е и първа стъпка към изпълнение на решението на Коалиционния съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“, състоял се миналата седмица.

Законопроектът е внесен от депутати от парламентарните групи на коалиционните партньори ГЕРБ - ОП и има основна цел намаляване на разходите на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД (ЕСО) за резервиране и оттам - намаляване на сметките на домакинствата и бизнеса за електроенергия. Това ще става по ред, определен в Закона за енергетиката. Промените ще са в сила до пълната либерализация на пазара на електрическа енергия в България.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 14:59, 21 юли 20

Само да попитам знаете ли , че децата на министър на Орешарски продадоха Теца на Доган ? ...А татко им как го купи..?

2 Анонимен 15:01, 21 юли 20

Къде беше до сега Христо ? На Завет...? Репетира революцията на живота си..?

3 Анонимен 16:01, 22 юли 20

Христо Иванов доста сериозно се е заел с предизборната си кампания, не че са лоши акциите му, но някакси остава въпродът ЗАЩО ТОЧНО СЕГА? Едва ли чак сега е разбрал за Росенец и за ТЕЦ Варна. Защо толкова много време дремеше и чак сега се събуди от зимния си сън....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама