Съдът намали гаранцията на Пламен Бобоков от 1 млн. на 10 хил. лв

14:59, 21 юли 20 25 1984 Шрифт:
Редактор:

Специализираният наказателен съд намали паричната гаранция на обвиняемия собственик на холдинга Монбат Пламен Бобоков от 1 млн. лв на 10 хил. лв.

Освен намаляването на размера на гаранцията съдът посочва, че информацията, разменена между Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, на която се крепи обвинението, не е секретна, а от публични източници. И освен това не са настъпили вредни последици от споделянето й, каквито трябва да са налице за обвинението по чл. 282 от НК. Това е видно от определението на съда, съобщава "Дневник". 

Пламен Бобоков се превърна в най-арестувания за кратък период обвиняем и с най-високата парична гаранция, налагана му при това два пъти. Първата парична гаранция от 1 млн. лв. му бе наложена и платена с първото обвинение - за промишлените отпадъци, по което е обвиняем и задържан под стража братът Атанас Бобоков и още чежирима души.

Втори път му бе наложена парична гаранция в същия размер при повдигането на второто обвинение след влизането на прокуратурата с въоръженото "Бюро за защита" на главния прокурор в президентството на 9 юли - за сговор с президентския секретар Узунов "за извършване на престъпления". Именно тази втора гаранция Пламен Бобоков обжалва и съдът я намалява на 10 хил. лв.

Отложиха заседанието по мярката на Атанас Бобоков

Второто дело, с обвинения както срещу Бобоков, така и срещу Узунов - за сговор с президентския секретар за извършване на престъпления, беше широко представено на публиката от прокуратурата с разпространените чатове между двамата.

По обвинението за сговор /по чл. 321 от НК/ съдът намира, че желанието на Бобоков да разоплага с предваригелна информация би могло да подкрепя тезата на прокуратурата, но "на пръв поглед". И с уточнението, че "предвид етапа на досъдебното производство, тепърва предстои събирането на допълнителни доказателства, които от своя страна биха могли да потвърдят или разколебаят обвинителната теза". Но допълнителната конкретика и анализ на събраните до момента доказателства е правомощие на съда, който ще гледа делото по същество, в случай че обвиняемият бъде предаден на съд, уточнява съдът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама