Отново ръст: 325 заразени с коронавирус за ден

08:38, 22 юли 20 25 2298 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Новите случаи на коронавирус у нас, регистрирани за последното денонощие, са 325 при направени 5365 PCR теста. Това сочат данните от Единния информационен регистър.

Медицинска сестра почина в Пазарджик заради усложнения от Covid-19

Общият брой на заразените вече е 9254. В болница се лекуват 622 души, а от тях в интензивни отделения са 31. Излекуваните за ден са 316 и общо вече са 4521. Петима души с COVID-19 са починали за изминалото денонощие и броят на жертвите вече е 313.


Снимка: БГНЕС

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов коментира пред Нова телевизия, че причината за голямата бройка се дължи на разпускането на мерките и неносенето на лични предпазни средства като маските. „Освен в градския транспорт и другите закрити места, не е лошо маските да се носят и по улиците, когато има повече хора. Носенето на маска е от изключително значение. Във Франция ги носят и когато се разхождат сами по улиците”, добави той.

Случаите във Варна и Пловдив вече са повече, което говори, че там няма да имаме клъстерно, а дифузно разпространение на заразата. То би било много по-трудно за контрол от колегите от РЗИ”, каза проф. Балтов. Той не смята, че има тенденция да излезем от платото на заразата. Според него бройката на регистрирани случаи у нас може да достигне 20 хиляди до края на септември.

Той очаква след седмица здравната система да се натовари. "Ако броят на заразените с коронавирус продължава да расте, в рамките на следващите 10 дни ще имаме нужда от удвояване на леглата в болниците, които са за пациенти със заразата", каза проф. Балтов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама