Адвокат с 30-годишна практика е новият заместник-омбудсман

11:04, 22 юли 20 / Политика 25 1699 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Депутатите избраха Елена Чернева-Маркова за заместник-омбудсман на България. Номинацията ѝ за поста е на действащия обществен защитник Диана Ковачева след публична процедура по изслушването на кандидати, предложени от неправителствени организации. Представянето им бе оценено от специална комисия, включваща членове на Консултативния конституционен съвет към омбудсмана, предаде БГНЕС.

Кой е новият заместник на омбудсмана? Елена Чернева-Маркова е завършила Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Като юрист има 30-годишна адвокатска практика в областта на административното, гражданското и трудовото право.

Като дългогодишен ръководител на Националното бюро за правна помощ тя се е занимавала активно с проблемите, свързани с правата и свободите на гражданите. По нейна инициатива са създадени редица нови инструменти за опазването на правата на гражданите – националния телефон за първична правна помощ, укрепването на националните центрове за консултиране, както и разширяването на групите лица, ползващи безплатна правна помощ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама