Борисов разпореди "студен резерв" да се ползва само от ТЕЦ „Марица Изток 2“

11:28, 22 юли 20 / Политика 25 2137 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова след края на днешното правителствено заседание да разясни в Народното събрание, че "студен резерв" ще се ползва само от държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“, съобщиха от правителствената служба.

Сваляш "студения резерв" от тук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо – само държавната ТЕЦ „Марица Изток 2”, заяви премиерът Борисов в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

Акцент на деня: Отрязаха ТЕЦ-а на Доган от милионите за „студен резерв“

След разпореждането на премиера Петкова отиде в Народното събрание, за да съобщи решението на депутатите. Тя обясни, че "студеният резерв" ще се възлага след доклад на ЕСО само при необходимост. Петкова припомни, че в момента страната ни води преговори с Европейската комисия за въвеждането на механизъм за капацитет, който изисква премахването на студения период, а решението трябва да се прилага именно за преходния период. „Това е една много важна тема. По този начин се гарантира електроенергийната сигурност на страната. Държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ е централата с най-голяма разполагаема мощност“, уточни министър Петкова, цитирана от БГНЕС.

Припомняме, че управляващата коалиция съобщи, че предлага законодателни промени, с които да се промени механизмът за енергийния резерв на страната. Така нареченият "студен резерв" са сумите, които държавата плаща, за да може при аварийна ситуация енергийната система да бъде подсигурена. Намеренията са парите да бъдат намалени около 10 пъти. Публично известно е, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган придоби ТЕЦ „Варна“. Централата получава от държавата милиони, за да държи "студен резерв".

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Боко 13:02, 22 юли 20

А добро утро..

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама