Поглед назад: Аз паднах. Друг ще ме смени и... толкоз

07:30, 23 юли 22 / Поглед назад 25 11402 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

На 23 юли се навършват 80 години от разстрела на Никола Вапцаров - един от най-гениалните български поети, чието творчество е предимно със социална и хуманна тематика.

В разгара на Втората световна война, състав на Софийски военен съд осъжда на смърт шестима души за подривна дейност. Присъдата е изпълнена още същия ден малко след 21.00 часа на Гарнизонното стрелбище в София. Един от разстреляните е 32-годишният Никола Вапцаров. 10 години по-късно поетът получава посмъртно почетна „Международна награда за мир“. 

Роден е на 24 ноември 1909 г. в Банско. Баща му е войводата на ВМРО Йонко Вапцаров, а майка му протестантска мисионерка и учителка, завършила американския колеж в Самоков. Фердинанд и бащата на Вапцаров са били добри познати, а царят е бил чест гост в дома им. 

Завършва Разложката гимназия, след което учи в Морското машинно училище във Варна. От 1932 г. е машинен техник в АД „Българска горска индустрия“ в Кочериново. През 1936 г. се премества да живее в София. Първоначално работи в мелниците на братя Бугарчеви, а по-късно е огняр на парен локомотив.

Снимка: Уикипедия

В годините на Втората световна война 1939–1945 г. се обявява за съюз със СССР и взема участие в Соболевата акция през ноември 1940 г.

През 1940 г. е отпечатана единствената му стихосбирка „Моторни песни“. Тиражът ѝ е 1500 бройки, а средствата за издаването осигурява жена му Бойка, като тегли пари от Взаимоспомагателната каса. За стихосбирката поетът не среща нито сред пишещите братя, нито сред близките си отзвука, който се е надявал да предизвика. Дори майка му го попарва с думите: „Хубава е, но трябва да напишеш по-хубава, такава, че да я разберат простите хора…“. По-късно тя е преведена на 70 езика. Неговите стихове са издадени в над 100 държави.

Никола и Бойка изживяват бурна любов. Двамата се запознават през август 1932 г., когато Бойка е поканена на традиционния събор в близкото село Бараково. Приятелите ѝ възнамеряват да я запознаят с Никола, техен другар, завършил наскоро Морското машинно училище във Варна. Срещата се състояла в ресторант Картината“.

Между двамата припламва първата искра. На сбогуване „Кольо“ (както тя го нарича) грабва ръката ѝ и с лека усмивка задава въпроса: „Сега ние сме другари, нали?“, на който тя кимва утвърдително с глава.

Вапцаров първи разкрива чувствата си, но Бойка го моли да не подхваща тази тема. По-късно, по време на младежко събрание, на което Вапцаров рецитира стихове на Яворов, развълнуваната девойка не успява да се сдържи и признава своята обич. На 11 февруари 1934 г. двамата се венчават, пише „Българска история“. 

Ражда им се син Йонко, който умира едва на осеммесечна възраст. Второто им дете умира при преждевременно раждане.

Вапцаров като поет е силно повлиян от творчеството на Яворов. Когато е влюбен, пише на Бойка: „Не си въобразявам, че съм Яворов, но ти можеш да бъдеш Лора…“.

Снимка: Уикипедия

След 1940 г. Никола е на три пъти арестуван, два пъти го освобождават. На 12 декември в дома на Вапцарови в град Банско е направен обиск и поетът е арестуван, след като у него са намерени компрометиращи материали. През втората половина на декември той е освободен под гаранция до разглеждане на преписката от прокурора.

В първите дни на юни 1941 г. Вапцаров е арестуван отново и от София е откаран и затворен в Разложкото полицейско управление във връзка с образуваното там наказателно дело по участието му в Соболевата акция. Интерниран за 3 месеца в Годеч. След като се завръща в София, става пръв помощник на Цвятко Радойнов – ръководител на Военния отдел при ЦК на БКП.

Снимка: Уикипедия

През март 1942 г. след продължителни агентурни действия полицията извършва арести на над 750 комунисти и безпартийни нелегални. Впоследствие около 60 от тях стават подсъдими по делото, станало известно като процес срещу ЦК на БРП. Повдигнати са им обвинения по реда на ЗЗД – за сътрудничество и помагателство на терористична група, финансирана от чужда държава във време на война, и за организиране на дейност, целяща насилствена промяна на установения държавен ред в Царство България, както и за подривна дейност срещу съюзническите немски войски.

Вапцаров е арестуван на 4 март и след мъчения в ареста признава за нелегалната си дейност. При последвалия обиск в дома му са открити пистолет, шифровани записки, агитационни материали и други доказателства, уличаващи го в конспиративна дейност.

На 6 юли 1942 г. започва процесът. Протоколът от откритото заседание на Софийския военен съд от 6 юли 1942 г. показва, че пред съда Вапцаров се отрича от показанията си, дадени при разследването. На 23 юли той е осъден на смърт, присъдата била прочетена в 12.00 часа по обяд, а осъдените били разстреляни в 20.00 часа вечерта. В тези късни часове Вапцаров успял да напише на жена си:

Понякога ще идвам във съня ти

като нечакан и неискан гостенин.

Не ме оставяй ти отвън на пътя –

вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,

ще вперя поглед в мрака да те видя.

Когато се наситя да те гледам –

ще те целуна и ще си отида.

Никола Вапцаров е бил гениален поет, въпреки че неговите съвременници въобще не са оценявали таланта му. Стиховете му толкова надраснали тогавашното разбиране за поезия, че гениалната простота в стиха му се възприемала като липса на поетичност.

Вапцаров е публикувал във вестниците „Кормило“, „Нова камбана“, „Светлоструй“, „Софи“, редактирал е в. „Литературен критик“. Със стихотворението си „Романтика" печели конкурс на сп. „Летец“. Освен стихове пише пътеписи, разкази, критики, произведения за деца, както и една пиеса. Най-много Вапцаров бива издаван след смъртта си.

БОРБАТА Е БЕЗМИЛОСТНО ЖЕСТОКА...

Борбата е безмилостно жестока.

Борбата както казват, е епична.

Аз паднах. Друг ще ме смени и...

толкоз.

Какво тук значи някаква си личност?!

 

Разстрел, и след разстрела – червеи.

Това е толкоз просто и логично.

Но в бурята ще бъдем пак със тебе,

народе мой, защото те обичахме!

14 ч. – 23.07.1942 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 6
1 Анонимен 23:06, 23 юли 20

ПОЕТ ? Да. Добър поет .Македонист ? Да. Терорист, подпомагал и атентата в Света Неделя ? ДА .

2 hauttytuh 16:23, 14 мар 23

precio de priligy en mexico Getty Images Imagedepotpro

3 GregoryStaky 09:40, 05 апр 23

You expressed it fantastically!
online custom writing services https://writeadissertation.com best article writing service https://domyhomeworkformecheap.com

4 Hectorjib 09:09, 13 апр 23

You mentioned it well!
write a story for me free what should i write my persuasive essay on essay writer useless website

5 Hectorjib 23:19, 08 авг 23


Thanks a lot! A lot of material!
free paper writing service fast essay writing service essay writing help

6 Abanciata 19:20, 26 фев 24

If one can adequately perform sampling some patients have cervical stenosis or large fibroids that prevent adequate sampling, the risk of missing a cancer is very low propecia hair Finally, in a very small number of cases, patients who were initially steroid sensitive become steroid resistant but can be usually successfully treated with alternative immunosuppressive therapies 195

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама