Прокуратурата откри нарушения на Алепу

16:50, 22 юли 20 25 2092 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Проверка под ръководството на прокуратурата е установила, че укрепителното съоръжение в местността Алепу е изградено в отклонение от строителните книжа. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект. ДНСК е сезирана за незаконното строителство, обявиха от държавното обвинение.

Защо институциите проверяват Алепу? Гражданската група „Бетономорие“ изпрати сигнал за нарушения в местността. Природозащитници излязоха на протести за спиране на незаконното строителство по морето. Проверката след сигнала показа, че строежът, който прилича на 4-етажна сграда, всъщност е подпорна стена, която държи земните пластове зад нея. А кухините, които изглеждат като стаи, били част от носещата конструкция. Това е само първият етап, вторият ще включва изграждане на хотелски комплекс, който ще бъде над конструкцията.

Протест срещу бетона на Алепу на Джулай морнинг

Всъщност не става въпрос за нов строеж. През 2019 г. същият беше спрян след разпоредена от премиера проверка. Тогава строителният контрол установи, че инвеститорът е в нарушение, защото едновременно укрепва свлачището и изгражда ваканционен комплекс. Според издаденото разрешение за строеж от община Созопол обаче това трябва да се случи поетапно – първо брегоустройствените дейности и след това строежът на комплекса. Месеци по-късно строежът беше възобновен. През юни тази година обаче прокуратурата атакува разрешителното за строеж и го обяви за нищожно. Така се стигна до последната проверка.

Нарушения са открити и в местността „Буджака“. Там са установени оградени терени, както и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани.

Снимка: Прокуратура на Р България

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама