Политологът Мария Матеева: Нямаме нужда от партии инвитро, срещу които сега обществото протестира

19:22, 22 юли 20 / Политика 25 3045 Шрифт:
Редактор:

Нямаме нужда от партии инвитро, срещу които сега българското обществото протестира. Това заяви пред bTV консултантът по стратегическо планиране на политиките на ЕС в Центъра за стратегии и оценки в Лондон Мария Матеева.

"Партиите са неизбежни, за да гарантират изразяването на волята на населението, но да са от нов тип", допълни тя.

„Дигитални партии, които се срещат вече в много западни демокрации. Те ще позволят на българската демокрация, оставайки представителна, защото пряката демокрация е опасна игра, да изградим една демокрация не от швейцарски тип, а партии като швейцарски часовници.“

Акцент на деня: Как протестите раздвижиха водата в блатото на управлението?

"След 10 години биполярен модел и 20 години популизъм в България се е стигнало до момента, в който се наблюдава гражданско общество", добави политологът.

Въпросите, повдигнати от протестиращите – оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, са ситуационни. Хората заявяват какво не искат – мутри на власт. Въпреки това според експерта, гражданското общество се намира на „празна агора“, изгубило вяра в българските институции. За да има алтернатива и конструктивна позиция на гражданското общество, коментарът беше, че е необходима съвременна кръгла маса с отворен достъп.

Във връзка с участието на гражданите в процеса на управление Мария Матеева подчерта важността на това да се изгради нов модел на функциониране на партиите, защото и пряката демокрация е „опасна игра“.


Следващата стъпка пред гражданското общество е „Поглед към бялата страница – денят на срутването на всичко, което не ни харесва“, каза още експертът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама