Китай изстреля ракета с първия апарат за изследване на Марс

09:58, 23 юли 20 / Култура 25 2083 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Китайската ракета-носител CZ-5 ("Чанчжън-5") с първия китайски апарат за изследване на Марс, Тянвен-1, беше изстреляна от космодрума Венчан - южна провинция Хайнан, съобщи БГНЕС.

За стартирането на мисията на Марс се използва модификация на CZ-5, Y4, със стартова маса от около 870 тона. Общото тегло на Tianwen-1 достига 5 тона, от които 1,3 тона е теглото на отделящия се модул, а теглото на орбиталния апарат е 3,7 тона.

Това е първата самостоятелна мисия на азиатския гигант до друга планета, след като съвместна с Русия претърпя технически проблем преди 9 години и апаратът остана изгубен в орбита около Марс. Трябва да продължи 90 марсиански дни, малко вече от 3 земни месеца, и да навлезе в същинската си фаза с кацане на на конкретно място на Червената планета - равнината Утопия, където пристигна и марсоход на НАСА през 1976 г.

Очаква се сондата "Тянвън-1" ("Въпроси към небето 1") да достигне до Марс през февруари, но без да каца веднага - в продължение на седмици ще изучава атмосферните условия, за да преценят учените подходящия момент. Тя носи различни научни инструменти за изследване на атмосферата и повърхността на планетата за следи от вода и лед.

Ако е успешна, Китай ще стане едва третата държава, след Съединените щати и бившия Съветския съюз, успяла да спусне космически апарат на повърхността на Червената планета.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама