Акцент на деня: Лицата на "промяната"

14:00, 23 юли 20 / Политика 25 3497 Шрифт:
Автор:

След 14 дни на протести и неуспешен вот на недоверие в правителството все пак имаше оставки. Коалиционният съвет реши да направи рокади в пет министерства. С постовете си се разделят Владислав Горанов, Емил Караниколов, Младен Маринов и Николина Ангелкова, а здравният министър Кирил Ананиев ще се върне във финансовото министерство, което ще оглави.

Освободеното място в здравното министерство ще заеме шефът на "Александровска" болница проф. Костадин Ангелов. За министър на вътрешните работи е избран настоящият директор на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. Лъчезар Борисов, който към момента заема длъжността заместник-министър на икономиката, е номинацията на управляващата коалиция за министър на икономиката. Министерството на туризма ще бъде поето от вицепремиера без портфейл Марияна Николова.

Новите министри 

Кой е номинираният за нов здравен министър проф. Костадин Ангелов?

Проф. Костадин Ангелов е изпълнителен директор на УМБАЛ "Александровска". Завършил е Медицинския унивеститет в София, с придобита специалност по хирургия, и курсове по хирургична онкология, хепатобилиарна и панкреатична хирургия. Започва работа като лекар в Центъра за спешна медицинска помощ към УМБАЛ "Св. Анна". Работи като хирург в Клиниката по хирургия на УМБАЛ "Александровска", където впоследствие е главен административен лекар. От 217 г. е съветник в Комисията по здравеопазване на Народното събрание и главен координатор на на Експертния съвет по „Хирургия”, Министерство на здравеопазването.

Той стана масово разпознаваем като член на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19. Като такъв проф. Ангелов успя да си навлече гнева на хиляди с изказването си рано сутринта на Цветница, когато призова да не ходим до черквите, защото нямало чували за трупове и места в хладилните камери на моргите. Тогава дори премиерът Борисов заговори за "хладилните камиони", които както в Ню Йорк щели да дойдат, за да извозят починалите. Дни преди това пък обяви, че Адът ще слезе покрай Великден.

Заради думите им адвокати сезираха главния прокурор Иван Гешев, позовавайки се на чл. 326 от Наказателния кодекс, който предвижда затвор за всеки, който всява паника чрез заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

Кой е номинираният за нов министър на вътрешните работи Христо Терзийски?

Христо Терзийски е завършил Техническия университет в София. През 1996 г. влиза в редиците на МВР като оперативен работник в сектор „Криминална полиция“ на 6-о РПУ в София, след което работи в сектор „Наркотици“ на СДВР. Бил е началник на група в сектор „Криминална полиция“ на 6-о РПУ, както и началник на сектор „Наркотици“ на СДВР. По-късно е заместник началник на отдел „Криминална полиция“ на СДВР. От септември 2009 г. Христо Терзийски е заместник-директор на Столичната дирекция на вътрешните работи, а от 2015 г. оглавява Главна дирекция „Национална полиция“. Със заповед на министъра на вътрешните работи от септември 2018 г. е временно изпълняващ длъжността главен секретар на МВР. Към този момент той е началник на Главна дирекция "Национална полиция".

Снимка: БГНЕС

Кой е номинираният за нов министър на икономиката Лъчезар Борисов?

Лъчезар Борисов е завършил с отличие гимназия „Константин Фотинов“ с профил математика. Висшето си образование със специалност "Макроикономика" получава от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Получава втора специалност по "Счетоводство и Финанси" от Института за следдипломна квалификация към УНСС. Борисов специализира „Устойчиво развитие“ във Венециански международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и „Счетоводни и одит регулации“ към Световната банка. Завършва обучение по „Предприемачество и рисков капитал“ в Американския университет и има успешно преминати курсове по „Управление на проекти“ (WIFI, Австрия), „Насърчаване на преките чуждестранни инвестиции“ (JICA, Япония), „Борсово-валутна търговия и банки" (CITIGRUP и CITIBANK) и др. Понастоящем е докторант във Висшето училище по застраховане и финанси. От 2006 г. до момента е началник на отдел, като ръководи отдели „Преструктуриране и капиталови пазари“ и „Управление и преструктуриране на държавното участие“. В момента Лъчезар Борисов е заместник-министър на икономиката.

Във визитката на Лъчезар Борисов Българската банка за развитие не се споменава, но той е председател на надзорния съвет на ББР, който одобри кредит от 75 мл. лв. на дружество, свързано с колекторската фирма "С. Г. груп", съобщава "Дневник". Същият надзорен съвет преди месец одобри изкупуването на двойна цена от ББР на 70% от акциите, с които се увеличи капиталът на Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Кой е номинираният за нов министър на финансите Кирил Ананиев?

Кирил Ананиев работи в Министерството на финансите от 1980 г. Извън това ведомство е само в два периода от 2009 до 2014 г. и от 2017 г. до 2020 г. Преди това е завършил финанси в УНСС. Бил е зам.-министър по разходната част на бюджета в шест правителства - на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски, на Сергей Станишев, в служебното на Георги Близнашки и в две от правителствата на ГЕРБ. Веднъж вече и бил и министър на финансите по времето, когато настоящият министър в оставка Владислав Горанов оглавява Общинска банка. За кратко Ананиев е работил и към външното министерство като финансист в Постоянното представителство на България към ООН в Женева. През 2017 г. е избран за здравен министър в третото правителство на Бойко Борисов с идеята, че ще спре паричните течове във ведомството и ще направи реформа в здравеопазването.

Управлението му се свързва с непрекъснати протести на медицински работници. През последните месеци премиерът Борисов неведнъж го упреква публично, че подписва недомислени заповеди, от които страдат гражданите. 

Кой е номинираният за нов министър на туризма Марияна Николова?

Марияна Николова е юрист, завършила е право в Нов български университет. Работила е като юристконсулт в "Топлофикация София", заемала е различни постове в Министерството на държавната администрация и административната реформа, както и в Министерството на земеделието. Била е член на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". След това се мести в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. От 2015 до 2017 г. е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита” в НЕК. Николова за първи път ще работи в Министерството на туризма. След поредната рокада запазва поста си на вицепремиер. Кариерата й в третото правителство на Бойко Борисов започва като началник на кабинета на вицепремиера Валери Симеонов. След като той е свален от поста след протести през ноември 2018 г. тя заема стола му като вицепремиер. Ресорът й е икономическа и демографска политика. 

През последните 20 месеца Николова не успя да регистрира нито една запомняща се инициатива. Изключително рядко дава интервюта и избягва публичност, но успя да блесне с цитата: "Как да не разбирам от компютри, притежавам квалификацията ITcard".

Мнозина заподозряха, че постът й е бил даден, за да може заместник-председателят на парламента Валери Симеонов да бъде сивият кардинал в министерството на туризма. 

Какво следва?

Министрите в оставка Владислав Горанов и Николина Ангелкова, които станаха част от обявения от премиера Борисов ремонт на кабинета, могат да се върнат като депутати в Народното събрание.

Преди да седне в министерското кресло във финансовото ведомство, Горанов бе избран за народен представител от 24 многомандатен избирателен район (МИР) в София като водач на листата на ГЕРБ. Въпреки че не е обявил официално, ако той предпочете да се върне на депутатската банка, парламентът трябва да напусне музикантът Калин Вельов, който положи клетва едва преди седмица на мястото на подалата оставка Джема Грозданова.

Преди да оглави Министерство на туризма Николина Ангелкова пък стана депутат от 26 МИР – София, а за да се върне, вероятно групата на ГЕРБ в парламента ще напусне Мартин Тинчев, предава БГНЕС.

Справка в интернет страницата на законодателния орган пък показва, че обявените оставки в кабинета „Борисов 3“ все още не са внесени в деловодството на парламента. Ако това стане до края на деня, те могат и да залегнат като извънредна точка в програмата за утрешното пленарно заседание. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама