Промените в кабинета не спряха протестите, следващата седмица се готви национална стачка

22:09, 23 юли 20 25 3717 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Промените в кабинета не спряха протестите, следващата седмица се готви национална стачка.

В петнадесетия ден от началото на антиправителствено недоволство държавният глава Румен Радев излезе сред протестиращите и се присъедини към призива им за оставка на целия кабинет и на главния прокурор.

"Властта отново е глуха и не чува гласа на хората и говори за някакъв ремонт на кабинета. Надявах се, че летните отпуски и умората ще ви разколебаят, но ако имат смелостта да слязат при вас и да ви погледнат в очите, ще видят, че вие няма да допуснете това. Протестите са началото на края на порочния модел, който ни закотви на дъното на Европа.Нужен ни е нов парламент, защото сегашното мнозинство е глухо за исканията на хората. Нужно е да отворим пътя за Конституционна реформа, и промени, които да укрепят гражданските права, да проведат правосъдна реформа, да прекършат корупцията, да осигурят условия за труд и доходи, и които да върнат нашите братя от чужбина. И много важно – да гарантиран Европейското развитие на България, а не да се използват тези фрази като красива фасада, зад която се вихри грабеж и безчинство. Задачата е историческа, тя изисква единство!.. Залогът е България, и всички вие днес пишете историята на България. Пожелавам Ви успех и непримиримост! Мутри – вън! Да живее България!, каза Радев.

За поредна вечер хиляди се събраха в т.нар. "Триъгълник на властта" на на протест под надслова "Да защитим демокрацията"Протестиращите смятат, че промените в кабинета не могат да решат проблема и продължават да настояват за оставките на премиера и главния прокурор, електронно и дистанционно гласуване и свикване на Велико Народно събрание за промяна в Конституцията.

Участниците в антиправителствените протеси се разделиха на девет лъча, за да блокират ключови кръстовища в столицата -  пл. Орлов мост, Паметника Левски, Патриарх Евтимий ("Попа"), кръстовището на бул "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий", Халите, площад "Македония", кръстовището при бул. "Георги Раковски" и бул. "Княз Александър Дондуков", кръстовището на бул. "Фритьоф Нансен" и бул. "България" и пл. "Лъвов мост".

Около 23.20 часа протестът приключи без серизни нарушения на обществения ред.

Организаторите обявиха, че следващата седмица се готви национална стачка в цялата страна, която да затвори всички пътища и магистрали. "Ще му затворим държавата, утре ще затворим и него", закани се на премиера Бойко Борисов Велислав Минеков.

Малко по-рано към сградата на Министерския съвет полетяха семки и бонбонки. Това бе своеобразно продължение на вчерашния "обстрел" на сградата с рула тоалетна хартия.  "Те ни залъгват със семки и бонбонки, ние ще ги почерпим с тях", заяви адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

За пореден ден протестиращите издигнаха лозунги срещу властта. "Скъпа Ангела, скъпа Урсула слепи ли сте или и вие сте корумпирани?", гласи един от плакатите на протеста. 

“Аз не те познавам, но те обичам, смели Българино! Благодаря ти, че не се страхуваш и сега сме заедно с теб срещу всичките, които продадоха и предадоха България! Оставка!!! България е на честните и смели българи, на протестиращите!", четем от друг.

"Когато музиката не става, скипнете трака", "Аз се върнах, за да си тръгнете вие!", са само част от плакатите, които протестирщите носеха на протеста.

Протестиращи разменяха помежду си фалшиви банкноти от 500 евро, каквито се видяха на анонимните снимки, за които се твърди, че са от спалнята на премиера Бойко Борисов, а след това хвърляха листове хартия все едно, че са оставки. Пред полицейския кордон беше поставен и стол с тиква със снимка на министър-председателя.

За поредна вечер се проведе и протест с искането за оставките на генералния директор на общественат телевизия Емил Кошлуков и на членовете на медийния регулатор. Участниците в него се сляха с протестиращите пред Министерския съвет. 

Протести се проведоха и в множество градове в страната. Недоволството си заявиха жители на Русе, Варна, Ловеч, Бургас, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково.

Антиправителствените демонстрации имаше и извън страната. Българи излязоха на протест пред централата на Християндемократическия съюз в Берлин с призив партията да изрази ясна позиция за управлението в нашата страна.

В сряда протестните действия приключиха малко след полунощ. Демонстрациите преминаха без груби нарушения на обществения ред и без арестувани. Недоволните от управлението блокираха 7 възлови кръстовища в столицата, хвърляха ролки с тоалетна хартия пред Министерския съвет и каскети пред Съдебната палата. От полицията благодариха на протестиращите за нормалното протичане на недоволството в столицата и призоваха в днешния ден участниците в митинга да се съобразят с останалите жители и гости на столицата и да не пречат на движението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама