Съдът отново нареди спиране на генераторите на ТЕЦ-Перник

16:22, 23 юли 20 25 2087 Шрифт:
Редактор:

Върховният административен съд отмени решение на Административния съд в Перник за отмяна на заповедта за спиране на част от мощностите на "Топлофикация - Перник".

Припомняме, административната мярка беше издадена на 4 септември 2019 г. от директора на РИОСВ - Перник. С нея принудително от 5 септември 2019 г. беше преустановена работата на два парогенератора на ТЕЦ-Перник, съобщават от съда.

Министерството на енергетиката и КЕВР проверяват „Топлофикация – Перник“ АД

Според върховните съдии обаче решението на първоинстанционния съд е необосновано и е постановено в нарушение на материалния закон, поради което трябва да бъде отменено. "Топлофикация-Перник" е допуснала нарушения на условията на издадените комплексно разрешително и разрешително за емисии на парникови газове, като в периода януари - юли 2019 г. е докладвала използването на гориво от биомаса - 1530 т дървесен чипс.

Според съда това е основание за прилагане на принудителни административни мерки за преустановяване на нарушенията, с цел защитата на обществения интерес при опазването на околната среда и защитата на здравето на хората чрез контрол върху източниците на замърсяване и създаване на икономическа организация на дейностите по опазване на околната среда.

В мотивите на ВАС се посочва, че използването на гориво от дървесна биомаса с неясно качество води до допълнителни емисии от парникови газове и до пряко постъпване в атмосферния въздух, водите и почвите на вредни за човешкото здраве вещества.

Решението на ВАС е окончателно.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама