Няма задържани след вчерашните протести

11:49, 25 юли 20 25 1398 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Няма задържани след вчерашните протести. Това обяви началникът на отдел „Охранителна полиция“ при СДВР комисар Радослав Стойнев по време на брифинг в СДВР.

Той обясни, че един полицай е пострадал по време на антиправителствените протести в петък, когато демонстранти змаеряха сградата на Министерския съвет с пъдпъдъчи яйца.

 „Голяма група от множеството хвърляше яйца за времето около 15 - 20 минути. Беше ударен в областта на около един полицейски служител. Той беше подпомогнат от колегите си, изведен от полицейския кордон и му е оказана медицинска помощ. Състоянието му е стабилно“, посочи комисар Стойнев.

Шефът на отдел  „Охранителна полиция“ обърна внимание, че се увеличава броят на афектираните шофьори, засегнати от блокирането на кръстовища в столицата по време на протестите. По думите му водачите претендират за нарушени права и интереси и са склонни на по-крайни действия. Комисар Стойнев посочи, че единствено присъствието на полицейските органи предотвратяват възникването на саморазправи и добави, че не са редки случаите, при които протестиращите създават предпоставки за възникване на ПТП, като застрашават живота и здравето си и това на шофьорите.

Протестиращи блокираха Дариткова и Нинова в БНТ, изведоха ги с полиция

Той коментира и протесът пред сградата на БНТ, който за два час блокира председателя на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова и лидера на БСП Корнелия Нинова.

По думите му малко преди полунощ двете по собствена преценка са отказали охрана от страна на полицията и са решили да напуснат сградата на телевизията една след друга.

„Видимо от събралото се множество беше изразена силна вербална агресия срещу тях. Имаше хвърляне на бутилки и кенчета и това наложи намесата ни, за да бъдат изведени лицата от периметъра“, посочи комисар Стойнев. Той отбеляза, че Дариткова е била блокирана в автомобила, с който е дошла, но със съдействието на органите на реда и тя, и автомобилът ѝ са били изведени благополучно от периметъра на протеста.

Намесата ни се наложи заради демонстративното възпрепятстване на свободното им придвижване. Това застрашава живота и здравето на лицата. Няма как да не предприемем действия по осигуряване на безопасността им. От страна на полицейските органи не е използвана физическа сила освен изграждането на кордони и на моменти изтласкване на част от протестиращите“, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама