Новият здравен министър на изненадваща обиколка по болници в страната

17:55, 25 юли 20 25 2895 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Новият здравен министър проф. Костадин Ангелов е предприел изненадваща обиколка по болници в Сливен, Ямбол, Чирпан и др. през уикенда, за да се запознае "от първо лице" със състоянието им в борбата с COVID-19. Това стана ясно от окуражителни постове на лекари в социалните мрежи, съобщи „24 часа“.

"Когато действаш, а не бездействаш, когато се вълнуваш от работещите в системата, резултатите рано или късно са налице...", написа д-р Наталия Канева от МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен към снимка с министъра в профила си във Facebook.

Назначиха новите министри в кабинета "Борисов 3"

Проф. Ангелов искал да види лично как се справят и от какво се нуждаят държавните и общинските болници, които поемат основния удар при всяка криза и особено при сегашната епидемия от COVID-19. Той стартирал с тях, но щял да се срещне и с работещите в други основни структури на здравната система.

Основните теми в разговорите с екипите в Сливен, Ямбол и Чирпан били готовността за реакция при нарастване на болните от COVID-19, необходимостта от апаратура и лекарства, както и кадровата обезпеченост и проблемите на всяко лечебно заведение.

Броят на заразените с коронавирус у нас надхвърли 10 хиляди

"Проф. Ангелов беше при нас днес, посетихме заедно инфекциозното и спешното отделение. Искаше да знае как сме структурирали работата при нас, от какво имаме нужда", каза д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински". Сега болницата била обезпечена с лекарства, дезинфектанти, защитни облекла, но вече почти нямало дарения и всички разходи се поемат от самите лечебни заведения. "Поставихме въпроса ако може, да се подобри финансирането. Проф. Ангелов отлично знае колко струва лечението на един пациент с COVID-19, защото идва от болница на първа линия. Новата цена на клиничната пътека 1200 лв., която очакваме да влезе в сила, е доста по-адекватна като заплащане спрямо сегашната, макар че стойността зависи от много неща - от дните престой в болницата например", обясни д-р Петров. Най-дълго лекуваният пациент в болницата в Сливен е лежал 28 дни. В момента там лекуват 16 болни от коронавирусна инфекция.

"Заболяването се измести назад в новините напоследък, но нека хората да не спират да мислят за него, защото то може да отнема живот. Апелирам към спазване на противоепидемичните мерки", каза още д-р Петров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама