Туроператори искат среща с премиера

14:07, 28 юли 20 25 1792 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Туроператори и туристически агенти си събраха на протест пред Министерския съвет. Заетите в бранша изразяват недоволството си от пренебрегването на техните проблеми, възникнали вследствие на пандемията. Някои от туроператорите са на ръба на оцеляването, съобщи БНР.

Протестиращите настояват за финансово оздравяване на сектора и изработване на кризисен план за подпомагане, както и незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безвъзмездна помощ за най-засегнатите сегменти - туроператорите, които осъществяват изходящ туризъм и екскурзоводи. Те искат и среща с премиера Борисов. Тяхната дейност е спряна от началото на пандемията.


Снимка: БГНЕС

Търпението и толерансът на заетите в бранша са изчерпани. Без отговор останаха десетките писма и покани за конструктивен диалог с премиера Бойко Борисов и с министрите от неговия кабинет, последното от които беше входирано на 16 юли. С него големи туроператори, подкрепени от браншови организации, отправиха поредна покана за среща с министър председателя“, посочват организаторите.

Дейността на туроператорите предполага около 60% възвръщаеми инвестиции в българската икономика чрез пряко участие на фирмите в данъчната и социална система на страната, както и косвено – чрез създаване и поддържане на работни места, потребление на услуги на други сектори и оператори в българската икономика,  като транспорт (автобусен и самолетен), маркетинг, реклама, финанси и култура.


Снимка: БГНЕС

Вземането на политически решения налага и поемането на икономическа отговорност, която очакваме от премиера за предотвратяване на масовите фалити на туроператори“, заявиха от бранша.

Министърът на туризма Марияна Николова се срещна с представители на българските туроператори.

На срещата с Обединение „Бъдеще за туризма“ протестиращите туроператори настояха за грантова система за подпомагане от държавата. Вицепремиерът Николова посочи, че вече е изпратила писмо до Министерството на икономиката за изработването на такава схема, която да бъде с условия за облекчено кандидатстване.

"Ще настоявам отпускането на средствата да става бързо и лесно без излишни административни пречки", заяви още вицепремиерът Николова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама