Концесията на летище София е сделката на десетилетието, смята Николай Василев

10:19, 27 юли 20 25 1072 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Концесията на летище София е сделката на десетилетието", заяви пред bTV бившият министър на икономиката Николай Василев. Според договора трябва да се вложат не по-малко от 608 млн. евро за срока от 35 години. Процедурата беше спечелена от консорциум „Соф Кънект“, летищен оператор „Мюнхен“, в който участват немски, френски и австрийски компании.

Официално: Подписаха договора за концесия на летище София

Трябва да се построи Трети терминал, българското летище трябва да бъде по-модерно, както заслужава една европейска столица. Това, което ме притеснява е, че е даден прекалено голям срок за влизане във владение – до една година. Истинският процес започва, когато бъде платена първата концесионна такса, която е огромна – 550 млн. лв. Ако концесионерът много иска да влезе във владение, това може да стане още следващата седмица“, каза икономистът и допълни, че една от възможните причини за дългия срок е липсата на пари.

Той обясни, че при подобна концесия се подобрява не само управлението на обекта, но и материалната база. "На бизнеса трябва да се помага не само от Министерството на икономиката, но и от цялото правителство", категоричен е Василев. Той каза още, че спестовната линия на управление, поддържана от бившия финансов министър Владислав Горанов, е била добра, защото харченето на пари не води до икономически растеж.

„Най-добрата политика е да си държим здраво бюджета, ако е възможно да завършим годината с балансиран бюджет и да решаваме медицинските въпроси. Всякакви други намеси, които струват милиарди, ще имат по-скоро негативен ефект“, допълни Василев.

Относно парите от Европейския съюз за следващите седем години, икономистът посочи, че не е имало изненади.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама